Op zoek naar de beste poffertjespan? Wij hebben ze voor je getest

by Sander | Last Updated: juli 4, 2020

Ongeveer een paar weken geleden, kreeg ik een dringend verzoek van onze twee lieve kleine meisjes of ik poffertjes wilde gaan bakken het komend weekend.

Ze waren die middag namelijk op een playdate geweest. De ijverige moeder waar ze thuis te gast waren, had de kinderen super verwend met warme chocola en ook nog getrakteerd op lekkere zachte homemade poffertjes.

Omdat ik niet direct instemde, weergalmde het verzoek elke dag door de gangen van het huis, zodra ze thuis kwamen van school.

Dit ging de hele week zo door totdat ik op vrijdag te horen kreeg dat ik zeker geen betere poffertjes zou kunnen bakken dan de mama van Gwen.

En dat ik daarom maar zat te treuzelen om er ook zo een zwarte pan met kuiltjes in huis te gaan halen. Ik kon mijn oren niet geloven!

Ik weet niet precies wat er met me gebeurde, maar ineens was de poffertjes battle on 🙂

De beste poffertjespan

Ja, je kent dat gevoel wel, dat gevoel wanneer je opeens in Superwoman mode gaat wanneer je moederschap op de proef wordt gesteld.

Mijn eerste respons naar de meiden was dat ze dit weekend nog de allerbeste poffertjes zouden gaan opsmikkelen, die ik voor hun zou gaan bakken.

Ineens had ik mezelf aangepraat dat ik een expert en professional poffertjesbakker was, terwijl ik niks van poffertjes bakken afwist.

Ik aanvaardde de uitdaging en kroop achter mijn laptop om alles te weten te komen over poffertjes maken en poffertjes bakken.

Het eerste wat ik deed was het kopen van zo een poffertjespan.

De poffertjespan die ik had gekocht is deze Ronneby Poffertjespan. Ik kocht hem op bol.com.

Ik zocht een duurzame pan die makkelijk te hanteren was, snel bakte en die binnen mijn budget lag.

Dit zijn de drie pannen die in aanmerking kwamen die de beste specificaties hadden:

Poffertjespan

Afbeeldingen

Beste gietijzeren poffertjespan: Ronneby Bruk Maestro

Beste poffertjesplaat: Inno Cuisinno

Inno Cuisino poffertjesplaat

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste elektrische poffertjespan: DLD5009 van Bestron

Beste poffertjespan

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste poffertjespan voor inductie: The Windmill cast iron

Beste poffertjespanvoor inductie The windmill cast iron

(bekijk meer afbeeldingen)

Poffertjespan research 

Ik zal zodadelijk al deze pannen wat nader behandelen. Echter voordat ik de poffertjespan kocht, deed ik wat research omdat dit mijn eerste poffertjespan ooit zou worden.

Ik ging heel gemotiveerd en enthousiast aan de slag.

Ik vond heel wat interessante wetenswaardigheden over hoe je de beste poffertjes maakt, wat je allemaal nodig hebt hiervoor en simpele recepten.

Ik las ook over welk materiaal beter werkt en wat minder prettig is. Een ding is zeker…de variëteit is absoluut grenzeloos!

Wow, ik had geen idee dat er zoveel soorten en variaties aan poffertjespannen bestonden.

Hoewel ik opeens heel diep bedolven lag onder alle informatie over poffertjes en poffertjespannen, was ik op een vastberaden missie om te achterhalen wat ik wilde weten om de beste poffertjes te maken voor de meiden.

Tenslotte stond mijn moederschap op het spel en kon ik de uitdaging absoluut niet uit de weggaan 🙂

Een poffertjespan of een poffertjesplaat?

Poffertjes worden namelijk gemaakt met behulp van een poffertjespan of een poffertjesplaat. Een poffertjespan en een poffertjesplaat zijn naar mijn mening vrijwel hetzelfde.

Ze zien er beide uit als een platte koekenpan maar dan met kuiltjes in de bodem van de pan. Het verschil zit hem erin dat:

De reden dat sommige mensen voor een poffertjespan kiezen boven een poffertjesplaat en omgekeerd is niet erg duidelijk.

De steel is erg handig om de pan vast te houden na gebruik. Omdat ie dan namelijk nog heet is, ben je op deze manier iets verder weg van de pan zelve.

Dit zorgt ervoor dat het verplaatsen van de pan iets gemakkelijker gaat. En je hoeft er dus geen handschoenen aan te doen.

Alhoewel de poffertjesplaat met handvatten aan weerszijden net zo gemakkelijk te verplaatsen is na gebruik als je even wat handschoenen aandoet.

Welk materiaal is het beste?

Poffertjespannen worden vervaardigd van verschillende materialen. Bij bijna 90% van poffertjesbakkers gaat de voorkeur uit naar een ‘ouderwetse’ gietijzeren poffertjespan.

Er wordt gezegd dat het grootste voordeel van de gietijzeren pan is dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt over de pan.

Hierdoor garen de poffertjes goed door en snel. Verder heeft de gietijzeren poffertjespan een dikke bodem dus zullen de poffertjes ook niet zo snel aanbranden.

Een gietijzeren poffertjespan is geschikt voor inductie, en ook voor alle andere warmtebronnen. Het nadeel van gietijzer is wel dat je iets meer boter of olie moet gebruiken om aanbranden te voorkomen, omdat het gietijzer best veel hitte vasthoud.

Daarnaast is de pan wat zwaarder dan andere pannen en vergt het soms wat tijd om even te wennen hoe het te hanteren.

Ik kwam een alternatief tegen voor degenen die niet zo weg zijn van een zware pan.

Poffertjespannen worden namelijk ook vervaardigd van plaatstaal en gietaluminium.

De meeste beschikken over een antiaanbaklaag, zijn stevig, makkelijk om schoon te maken en branden niet aan. En het beste voordeel is dat ze niet zo zwaar zijn als de gietijzeren versie en dus makkelijk te hanteren zijn.

Intussen wist ik dat het een poffertjespan zou gaan worden, omdat ik altijd aan de veiligheid denk, en ik nogal iets onhandig ben als ik handschoenen aan doe in de keuken.

En ik was er zeker van dat het een gietijzeren zou worden, omdat men zegt dat je anders de nostalgie en de ouderwetsheid van zo een pan mist en je pas echte poffertjes hebt gegeten die in een gietijzeren pan zijn gebakken.

Los daarvan weet ik uit ervaring dat gietijzeren pannen, mits goed gebruikt, de beste bakresultaten opleveren.

Handig om te weten over gietijzeren pannen

Wat ik al wist over gietijzeren pannen is dat je ze met een beetje extra liefde moet behandelen bij de eerste keer en elke keer daarna na gebruik.

Alleen zo zal je de beste resultaten verkrijgen van je gietijzeren pan en gaat ie natuurlijk jarenlang mee. Een gietijzeren pan is even wennen voor de meeste mensen, omdat hij in gewicht best zwaar is in tegenstelling tot andere normale pannen van staal of aluminium.

De kans dat je hem laat vallen is nogal groot, maar neemt niet weg dat hij je optimale bakresultaten zal geven. Voordat je hem de eerste keer gebruikt moet je hem eerst prepareren, ze noemen dat ook weleens “seasonen”.

Elke gietijzeren pan komt namelijk met een paraffinelaag uit de fabriek. Deze wordt verwijderd door de pan te verwarmen en de paraffine eraf te vegen zodra die loskomt door de hitte.

Veeg de pan helemaal schoon totdat alle paraffine helemaal is verwijderd. Hierna moet de pan ingevet worden met olie, dus “seasonen”.

Dit zal ervoor zorgen dat de pan de olie opneemt en er een antiaanbaklaag gevormd wordt. Het seasonen zorgt er ook voor dat de pan niet gaat roesten en beïnvloedt de smaak die de pan afgeeft ook enigszins.

Het afwassen van de poffertjespan met een afwasmiddel of andere chemicaliën is sterk afgeraden, omdat die anders in de poriën gaan zitten van de pan. Je zult zeker de smaak van het afwasmiddel merken bij de eerstvolgende kooksessie.

Er zijn verschillende manieren om een gietijzeren pan schoon te maken na gebruik. Je kan dat doen door de pan met grof zout in te smeren om zodoende alle resten eruit te schrobben.

Of je kan de pan ook met water vullen en verwarmen en daarna het vieze water weggooien. In beide gevallen is van belang dat je de pan goed afveegt en droogt.

De beste manier om de pan helemaal droog te krijgen tot in de poriën is door hem even te verwarmen. Daarna moet je hem weer insmeren met olie om roesten tegen te gaan.

Hoe meer kuiltjes hoe meer poffertjes per keer…hoe meer werk per keer

Waar je ook naar moet kijken is hoeveel kuiltjes zo een poffertjespan heeft. De meeste standaard poffertjespannen hebben 12 kuiltjes.

Anderen hebben daarentegen 14, 15, 16 of zelfs 19 kuiltjes. Het aantal kuiltjes zal zo een beetje gaan bepalen hoe hard je moet werken als je eenmaal aan het bakken geraakt.

Het is handig om al het beslag al af te hebben en alle hulpmiddelen ready set te houden. Hoe meer kuiltjes de pan heeft hoe harder je zal werken.

‘T zou dus zo moeten gaan dat als je het laatste kuiltje hebt gevuld met beslag, het allereerste poffertje gelijk omgedraaid moet worden totdat je dus weer bij de laatste komt.

Om vervolgens terug te keren naar de eerste om die uit de pan te halen zonder dat geen ene poffertje in de tussentijd aanbrandt. Eentje met 12 kuiltjes is een goede start voor beginners.

Voor mensen die ervaren zijn met gietijzeren pannen denk ik wel dat eentje met 19 kuilen geschikt zou zijn.

Waarom de Ronneby poffertjes pan?

Nu moest ik beslissen welke poffertjespan ik dus werkelijk kon gaan gebruiken, want er zijn heel veel om van te kiezen. Ons fornuis werkt namelijk op gas.

Er zijn echter ook heel goede poffertjespannen die perfect werken op inductie, keramische en/of elektrische fornuizen. Er zijn ook variaties die ideaal zijn voor halogene warmtebronnen en anderen die je met gemak in de oven kan doen.

Sommige poffertjespannen zijn zelfs geschikt voor meerdere warmtebronnen.

Waarom zou je de Ronneby poffertjespan moeten kopen om poffertjes te maken?

De Ronneby poffertjespan is naar mijn ervaring de beste pan om poffertjes mee te bakken, omdat het een duurzame en stevige pan is die goed binnen mijn budget past.

Doordat hij van gietijzer gemaakt is, weet ik dat hij heel lang meegaat en ik er heel lang van zal genieten. Zo ervaar ik ook de nostalgie van op de ouderwetse manier poffertjes bakken.

En het is gewoon een hele leuke tijd voor mij en mijn gezin om samen fijn bezig te zijn. De meiden en ik bakken nu bijna elk weekend onze eigen poffertjes samen thuis en iedere keer proberen we een ander nieuw recept.

We maken niet alleen zoete poffertjes, maar ook heerlijke hartige poffertjes. Hieronder vind je drie van onze meest favoriete recepten. Mocht je uitkijken naar een poffertjespan, koop dan de Ronneby poffertjespan.

Ik kan je garanderen dat je geen spijt zult hebben van de aankoop. Ik hoop dat ik u met dit artikel een beetje op weg heb geholpen om de beste poffertjespan te vinden die precies past bij u en uw gezin.

Zorg ervoor dat je de site bezoekt voor de laatste updates voor de prijs van de Ronneby poffertjespan op bol.com.  Een hele fijne poffertjes tijd gewenst! 🙂

Beste poffertjespannen beoordeeld

Beste gietijzeren poffertjespan: Ronneby Bruk Maestro

Dat weekend na de uitdaging maakten we gezellig met z’n drietjes de allerbeste poffertjes met mijn spiksplinternieuwe Ronneby poffertjespan.

Beste gietijzeren poffertjespan ronneby bruck maestro

(bekijk meer afbeeldingen)

De meiden maakten het beslag volgens ons geheime recept (vind je aan het einde van dit artikel). Ik deed de “seasoned” poffertjesplaat op het fornuis om op te warmen, klontje roomboter op de poffertjespan, beslag erin en voila!…binnen enkele minuten waren de poffertjes klaar en op tafel.

Het hele huis rook naar smeuïge boter en warme kaneel! Ja ja wij doen een snufje kaneel in het beslag, jij niet? Nou, en om alles af te maken dronken we er nog een warm kopje Engelse thee bij.

Net alsof we high tea hadden in het koninklijk huis, maar dan gewoon lekker knusjes thuis met z’n drietjes. Dat was een heerlijke middag!

Zoete poffertjes en zoete meiden, iedereen tevreden! Los van de kooksnelheid van de poffertjespan sprak de prijs mij erg aan.

Als budgethouder van het gezin is de prijs-kwaliteitsverhouding altijd een van mijn top criteria bij de aanschaf van huishoudartikelen.

De Ronneby poffertjespan kon ik na gebruik met gemak schoonmaken en opbergen door hem simpelweg op te hangen aan de handige steel.

Na deze poffertjes middag volgden er wellicht nog meerdere mooie middagen met de meiden.

Samen poffertjes bakken en opeten, zo een simpele bezigheid, maar tegelijkertijd zo een kostbare tijd voor de meiden en ik.

Daarom houd ik van de Ronneby poffertjespan. Je maakt er niet alleen de beste poffertjes mee, maar ook de mooiste herinneringen.

Welke poffertjespan ik precies kocht

De Ronneby poffertjespan die ik dus kocht is een ronde gietijzeren pan met een diameter van 25 cm, met een handige houten steel, met 19 kuiltjes, die perfect werkt op gas.

Je zou dus moeten nagaan wat voor jouw situatie het beste zou werken. Kijk vooral heel goed naar het materiaal, het formaat, het aantal kuiltjes en voor welke warmtebron jouw keuze het beste geschikt is.

Bekijk ook hoe je de pan moet schoonmaken en onderhouden en echt gewoon wat prettig zou werken voor jouw eigen situatie en de tijd die je eraan wilt besteden.

Check ook de klantreviews op Bol.com

Beste poffertjesplaat: Inno Cuisinno

Er zijn echt tal van opties voor goede poffertjespannen waarmee je de beste poffertjes kan gaan maken. Ik keek bijvoorbeeld ook naar de Inno Cuisinno Poffertjesplaat – Ø 24 cm op bol.com.

Inno Cuisino poffertjesplaat

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze ligt in dezelfde prijsklasse en kwaliteit als de Ronneby Poffertjespan, maar is qua model toch ietsjes anders. Deze poffertjespan is namelijk een plaat, want het heeft geen steel.

Hoewel een klein beetje anders in handelbaarheid  denk ik dat ik waarschijnlijk ook voor deze had kunnen kiezen. Hieronder zal ik wat meer vertellen over mijn specifieke keuze voor de Ronneby Poffertjespan van bol.com.

Check de meest actuele prijzen hier bij bol.com

Beste elektrische poffertjespan: DLD5009 van Bestron

Hoewel ik al wist wat ik nodig had, vond ik deze ook een leuke. Dat was de Elektrische poffertjespan DLD5009 van Bestron op cookinglife.nl.

Deze poffertjespan zou uitstekend werken wanneer je dus wat minder tijd hebt.

Beste poffertjespan

(bekijk meer afbeeldingen)

Het is wel een ietwat duurdere, maar is oh zo handig. Want je kan echt overal dan poffertjes staan bakken. Het heeft een handige snoeropwikkeling en is superlicht in gewicht.

Dit is naar mijn mening de perfecte oplossing voor mensen die graag op de camping gaan. Het apparaat neem je zo mee op de eerstvolgende vakantietrip.

Ik herkende deze elektrische variatie, omdat ik niet zo lang geleden toen we op een kinderfeestje zaten, zo eentje tegenkwam.

Iemand stond gezellig de kinderen te trakteren op warme poffertjes met zo een elektrische poffertjespan gewoon lekker op de patio in de tuin.

Het element raakt namelijk snel verwarmd wat dus betekent dat je sneller kan starten met bakken en ook nog sneller klaar bent met bakken.

De pan is ook licht in gewicht, heeft een kunstof behuizing met anti slip pootjes en heeft verder een aan en uitschakelaar met indicatielampje.

Deze pan kan je met gemak op de eettafel zetten en met z’n allen een gezellige kooksessie beginnen.  Het is dus uitstekend geschikt voor familie tijd samen.

Bekijk meer afbeeldingen hier

Beste poffertjespan voor inductie: The Windmill cast iron

Ook deze pan is er eentje van gietijzer (cast iron), maar The Windmill heeft zijn poffertjespan, of eigenlijk plaat, precies geschikt gemaakt voor inductie:

Beste poffertjespanvoor inductie The windmill cast iron

(bekijk meer afbeeldingen)

Hij is natuurlijk ook gewoon geschikt voor gas, en er kunnen tot 19 poffertjes tegelijk gemaakt worden (wie krijgt dan dat ene oneven poffertje?).

Hier vertelt The Windmill er alles over:

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Handig om ook in huis te hebben

Om je poffertjes te kunnen bakken zonder moeite heb je ook wat hulpmiddelen nodig. Wat ik bijvoorbeeld ook kocht op bol.com was de Patisse Garneerspuit Baslagspuit 350 ml.

Hierin zet je het beslag in om die heel simpel te kunnen spuiten als de pan eenmaal gereed is. Op deze manier verdeel je het beslag gelijkmatig op een eenvoudige manier zonder te knoeien.

Ik nam ook de Patisse Houten Poffertjesvork 27 cm ook van bol.com, omdat ik een normale vork nog net iets te groot vind om de poffertjes te kunnen prikken en om te draaien.

En als laatste schafte ik ook een kwast aan voor het invetten van de pan.

Ons geheime poffertjes recept

Poffertjes passen echt gewoon overal vind ik zelf, bij het ontbijt, voor de brunch of gewoon als tussendoortje.Er zijn verschillende recepten te vinden over hoe je de beste poffertjes kunt maken.

Ik hield het gewoon lekker simpel bij het basisrecept, maar dan met een lekkere twist. Hieronder vind je onze favoriete poffertjes recept en enkele alternatieven voor hartige poffertjes.

Wat je nodig zult hebben voor zoete poffertjes:

Voor ongeveer 30 poffertjes:

Ons geheime ingrediënt: een snufje kaneel ( kan weggelaten worden)

Wat je extra nodig hebt:

Alternatieven voor poedersuiker: Honing of karamel siroop of slagroom

Zo maak je poffertjes:

 1. Zet alle ingrediënten in een schaal en mix ze goed samen.
 2. Schenk het beslag vervolgens over in de spuitfles.
 3. Vet de pan in met wat boter en laat de poffertjespan goed warm worden voor enkele minuten.
 4. Spuit de kuiltjes vervolgens één voor één voor de helft vol.
 5. Zodra de randjes van de allereerste poffertjes bruin worden, keer je die om met je poffertjesvork, om zodoende de ander zijde gaar te bakken.
 6. Haal de poffertjes uit de pan als ze aan beide zijden goudbruin gebakken zijn.
 7. Vet de pan weer in met wat boter voor de volgende portie poffertjes en herhaal totdat het beslag op is.

Hier laat Cookinglife zien hoe je eenvoudig hun poffertjes recept maakt:

Serveer tips voor poffertjes:

Serveer de nog warme poffertjes volgens het standaard recept. Bestrooi de poffertjes met wat poedersuiker en een klontje roomboter. Of gebruik alternatieven zoals honing, karamel siroop of slagroom om mee op te dienen.

Een schaaltje frisse bessen of aardbeien ernaast vinden we zelf een heerlijke toevoeging wanneer we poffertjes eten als ontbijt of bij de brunch.

Hartige poffertjes recept #1

Wat je nodig zult hebben voor 30 hartige poffertjes:

Bereiding van de hartige poffertjes:

 1. Snijd de tomaten en mozzarella in hele kleine stukjes.
 2. Snijd de basilicum heel fijn.
 3. Meng de tomatenblokjes, mozzarella en bascilicum door het poffertjesbeslag.
 4. Breng het beslag extra op smaak door een beetje peper en zout toe te voegen.
 5. Bak vervolgens op dezelfde wijze als je normaal zou doen de poffertjes aan beide zijden goudbruin.

Als je extra tijd hebt maak je een lekkere oregano sausje erbij om te dippen. Of gewoon lekker bij het ontbijt met een spiegeleitje ernaast.

Hartige poffertjes recept #2

Wat je nodig zult hebben voor 30 hartige poffertjes:

Bereiding:

 1. Week de gedroogde gezouten vis een nacht van tevoren in.
 2. Pluis de vis in fijne slierten en verwijder alle visgraatjes.
 3. Snijd de ui en de peper in hele kleine stukjes.
 4. Frituur de ui, peper en gezouten vis in een beetje olie gaar.
 5. Meng dit mengsel van vis, ui en peper door het poffertjesbeslag.
 6. Bak vervolgens op dezelfde wijze als je normaal zou doen de poffertjes aan beide zijden goudbruin.

Deze poffertjes zijn erg lekker met een zoetzure ketchup sausje. Ook erg lekker als ontbijt of gewoon een tussendoortje. Je kunt in plaats van vis bijvoorbeeld ook ham of een ander vleessoort toevoegen, of kaas.

Lees ook: wat kun je allemaal op inductie? Ja, zelfs koken met een poffertjespan