Beste stroopwafelijzers beoordeeld | Thuis maken met deze top 7

by Tamara | Last Updated: juli 4, 2020

Thuis heerlijke stroopwafels maken.

Nederland is er beroemd om – stroopwafels! En zeg nou zelf, een verse warme stroopwafel gaat er altijd wel in!

Niet gek dat dit heerlijke koekje graag gegeten wordt binnen en buiten de Nederlandse grenzen. 

Hier nemen we je mee in de wonderlijke wereld van de stroopwafel. We vertellen we je welke stroopwafelijzers voor thuis het beste zijn zodat je zelf ook heerlijke stroopwafels kunt maken.

Beste stroopwafelijzer

Stroopwafels zijn altijd lekker.

Kraampjes in de stad met vers gemaakte stroopwafels doen het water in je mond lopen. Of thuis een stroopwafel eerst op je kopje thee leggen zodat het lekker warm en zacht wordt, daar moet je mee grootgebracht worden. 

Met zelfgemaakte stroopwafels kan je thuis ook die heerlijke verse warme stroopwafels op tafel zetten en breng je het eten van stroopwafels naar een volgend niveau.

Maak zelf met één van de stroopwafelijzers uit onze lijst heerlijke, verse, onweerstaanbare stroopwafels! Zorg dat er genoeg mensen zijn om ze te op te eten..!

Voor het maken van stroopwafels thuis willen wij je dit wafelijzer van Cloer aanraden. Het reliëf van het ijzer is perfect, het bakt niet aan en daarnaast is het gemaakt van deugdelijk materiaal.

Het apparaat geeft automatisch een signaal als de wafel klaar is – succes verzekerd! 

In deze video van LandLevenTV kun je zien hoe je stroopwafels maakt:

Zorg voor een goede kwaliteit stroopwafelijzer

Wil je het maken van stroopwafels professioneel aanpakken dan is onze tip om te gaan voor een ijzeren kast die langer de hitte kan weerstaan.

Onze aanrader is deze machine van het merk Neumärker. Een Duits gerenommeerd merk dat zich toelegt op het produceren van hoogwaardige, maar inderdaad niet goedkope horecaproducten. Let er wel op dat je de wisselplaten voor stroopwafels er apart bij koopt. 

Verschillende soorten en maten stroopwafelijzers:

Er zijn nog veel meer stroopwafelijzers te koop op de markt. We geven hier kort een overzicht van andere stroopwafelijzers die onze goedkeuring hebben gekregen. 

Stroopwafelijzer Afbeelding
Beste overall: Cloer Oublie- en Wafelijzer Cloer Oublie- en Kniepertjesijzer 285 - beste stroopwafelijzer(bekijk meer afbeeldingen)
Beste professioneel stroopwafelijzer: Neumärker enkel multifunctioneel bakapparaat Neumarker enkel multifunctioneel bakapparaat beste stroopwafelijzer(bekijk meer afbeeldingen)
Beste goedkope budget stroopwafelijzer: Trebs IJshoorntjes Wafelijzer Trebs IJshoorntjes Wafelijzer beste stroopwafelijzer(bekijk meer afbeeldingen)
Beste multifunctionele stroopwafelijzer: Frifri Hollandse Kniepertjes Wafelijzer Frifri KMC5000 Belgium Hollandse Kniepertjes Wafelijzer beste stroopwafelijzer(bekijk meer afbeeldingen)
Beste stroopwafelijzer klein: Severin Wafel- en IJshoornmaker Severin Wafel- en IJshoornmaker beste stroopwafelijzer(bekijk meer afbeeldingen)
Betaalbaar elektrisch stroopwafelijzer: Clatronic wafelmaker kniepertjersijzer Clatronic wafelmaker kniepertjersijzer beste stroopwafelijzer(bekijk meer afbeeldingen)

De beste stroopwafelijzers beoordeeld

Laten we nu naar wat uitgebreidere beoordelingen kijken:

Beste overall: Cloer Oublie- en Wafelijzer

Het stroopwafelijzer van Cloer is te koop bij Bol.com en is een goede investering voor je keuken.

Onze nummer 1 geeft automatisch melding als de wafel klaar is. Antiaanbaklaag en metalen behuizing.

Stroopwafelijzer met stevige behuizing

Het ijzer met een RVS behuizing voelt en is stevig. Voor verschillende koekjes/wafels gebruik je verschillende recepten. Sommige wafels hebben een deeg dat best een beetje stevig is. Je moet dan wel een ijzer hebben dat de druk die je moet zetten om de  deegbal plat te drukken aan kan. Met dit ijzer lukt dit prima. 

Makkelijk in gebruik

Met de knop aan de voorkant van het apparaat stel je eenvoudig de lengte van het bakken in. Je verhoogt dus niet de temperatuur maar de lengte van het bakken.

En wanneer je dit eenmaal hebt ingesteld bak je zonder er nog verder over na te denken altijd perfecte wafels! Want dit apparaatje waarschuwt je als het tijd is om de wafel eruit te halen. 

En goed schoon te maken

Dankzij zware platen, een goede anti-aanbaklaag, een vetverzamelgroef aan de zijkant en een intern scharnier is dit apparaat makkelijk in gebruik en goed te schoon te houden.

Uiteraard kan je niet de platen onder de kraan houden, maar dat hoeft bij deze ijzers ook niet. Het is na gebruik makkelijk schoon te maken met een vochtig doekje. 

Stroopwafels met een randje

Het bakplaatje heeft een diameter van 15cm die je voor stroopwafels niet helemaal hoeft te gebruiken natuurlijk.

We moeten wel toegeven dat het buitenste randje van de bakplaat is versierd en niet “traditioneel” een stroopwafel-ruit heeft. 

Wij vinden dit niet erg en hebben voor het maken van onze stroopwafels toch niet de gehele grootte van het ijzer gebruikt.

Als je de stroopwafel niet helemaal tot het einde van het rooster laat lopen, dan heeft de stroopwafel geen nette rand. Het is dan wat “robuust”.

Wij raden sowieso aan om stroopwafels direct na het bakken uit te steken met een steekvorm. Dit is een ideaal setje om in je keukenla te hebben liggen. De stukjes die overblijven van de randjes kun je bewaren en over ijs of yoghurt strooien. Heerlijk!

Bekijk deze Cloer hier bij bol.com

Het ijzer van Cloer staat net als vele andere wafelijzers omschreven als “Oublie- en Kniepertjesijzer” bij de productomschrijving. Weet je niet wat kniepertjes zijn?

Je bent niet de enige! Lees een stukje verder in dit artikel wat het oud-Hollandse kniepertje is. 

Alternatieve stroopwafelijzers zonder randje

Mocht je dit niet willen of wil je pertinent geen versierd randje, dan kunnen wij het ijzer van Severin of het ijzer van Clatronic aanraden. Die hebben bakplaten met alleen een ruitvorm. 

Beste stroopwafelijzer klein: Severin Wafel- en IJshoornmaker

Indicatielampje dat aangeeft wanneer het ijzer warm is. Simpel apparaat, maar dankzij goede anti-aanbaklaag niet verkeerd.

Betaalbaar elektrisch stroopwafelijzer: Clatronic wafelmaker kniepertjersijzer

Met indicatielamp om aan te geven wanneer het ijzer warm is en de mogelijkheid om te hitte aan te passen

Beste professioneel stroopwafelijzer: Neumärker enkel multifunctioneel bakapparaat

Een professioneel stroopwafelijzer voor de echte serieuze thuisbakker of horeca-ondernemer die wellicht in het buitenland de mensen wil enthousiasmeren voor stroopwafels! 

Onze nummer 2: Een professioneel apparaat voor horeca. Wisselbare anti-aanbak platen en een apparaat dat goed en lang tegen de hitte kan. 

Degelijk en functioneel stroopwafelijzer

We hebben hierboven in de lijst het enkelvoudige apparaat gemeld. Het apparaat is heel degelijk, echt wat je van dit Duitse merk mag verwachten. Het heeft een roestvrijstalen kast, een timer, een aan/uit knop, een thermosstaat, in hoogte verstelbare poten en een digitale timer. 

De stroopwafel bakplaten moet je apart aanschaffen. Hierdoor kan je na intensief gebruik de platen goed schoonmaken. De grootte van de plaat is 25 x 25 cm. Je kan hier dus behoorlijk stroopwafels op maken! En met 2200 Watt aan kracht gaat het bakken van de wafels in een behoorlijk tempo. 

Verschillende soorten wafels mogelijk

En er zijn voor dit model ook nog eens verschillende platen te verkrijgen. Je kan zo afwisselen in wat je maakt.

Belgische wafels, stroopwafels, hartwafels, pannenkoeken; je kan het zo gek niet verzinnen of je kan het op één van de roosters maken. 

Met een aanpassing van het beslag maak je keer op keer in een handomdraai nieuwe producten. 

Dit stroopwafelijzer is niet te vergelijken in kwaliteit en natuurlijk ook in prijs met de voorgenoemde ijzers maar wellicht toch iets dat je wilt overwegen wanneer je serieus zelf stroopwafels wilt gaan bakken.

Bekijk de Neumärker hier bij bol.com

Een professioneel dubbel stroopwafelijzer: Neumärker dubbel

Heb je behoefte aan nog meer stroopwafels in één keer of wil je verschillende producten naast elkaar proberen, dan kan je denken in de dubbele Neumärker wafelijzers.

Het is met deze prijs wel een behoorlijke investering, maar je koopt echt waar voor je geld. 

Een professioneel dubbel stroopwafelijzer: Neumärker dubbel

(bekijk meer afbeeldingen)

Als het maken van stroopwafels, wafels en koeken belangrijk is voor je horecabedrijf dan raden we je dit product zeker aan. Je krijg al het goede van bovenstaand ijzer met twee keer zoveel oppervlak.

En het mooie van dit product is dat je beide kanten los van elkaar uit- en aan kan zetten. Zo kan je zelf kiezen of je beide ijzers tegelijk of afzonderlijk gebruikt. 

Beste goedkope budget stroopwafelijzer: Trebs IJshoorntjes Wafelijzer

Een simpel ijzer met anti-aanbaklaag. Indicatielampje om te zien wanneer het klaar is voor gebruik.

Beste multifunctionele stroopwafelijzer: Frifri Hollandse Kniepertjes Wafelijzer

Een apparaat met afneembare platen en 8 temperatuurstanden. Met de aanschaf van nieuwe platen kan je ook andere lekkernijen maken! 

Wat zijn kniepertjes?

Een kniepertje (knijpertje of kniepertje) is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten in het oosten van het land.

Traditioneel Nederlands koekje

In elke provincie hebben ze een net iets andere naam; in Drenthe heten ze knieperties of iezerkoekies. In Groningen noemt men ze kniepertjes of kniepkoukies en in Twente en de Achterhoek heten ze knieperkes. Kom je uit de Randstad, dan kan het goed zijn dat je hier nog nooit van hebt gehoord! 

Een speciaal kniepertjes ijzer

Kniepertjes zijn behoorlijk zoet en hebben kaneel in het beslag. Ze worden gebakken in speciale wafelijzers.

In vroegere tijden waren er nog geen elektrische wafelijzers en gebruikten bakkers smeedijzeren knijpijzers die boven het haardvuur en later boven een gaspit werden gehouden. 

Traditiegetrouw worden de kniepertjes in december nog plat geserveerd. Vanaf nieuwjaarsdag worden ze opgerold en volgespoten met slagroom. 

Stroopwafelijzers van tegenwoordig

Tegenwoordig zijn de wafelijzers, zowel voor professioneel gebruik als voor thuisgebruik, elektrisch en van metaal.

Gietijzeren wafelijzers die ouderwets zijn, zwaar en moeilijk schoon te krijgen zijn wellicht nog in kringloopwinkels of bij liefhebbers te vinden, maar voor de meeste mensen geniet een praktisch wafelijzer de voorkeur. 

Let hierop wanneer je een stroopwafelijzer wilt kopen

Je wilt zelf misschien ook wel op zoek gaan naar wafelijzers.

Laat ons dan de volgende tips meegeven: het is belangrijk te weten dat je niet moet zoeken op “wafelijzer”.

Door dit te zoeken op het internet kom je standaard wafelijzers tegen waarmee je Belgische wafels kan maken; ook heerlijk, maar tussen de wafels zit niet alleen een land, maar een wereld van verschil!

Stroopwafelijzers maken ook maar één wafel tegelijk. Dubbele ijzers bestaan niet, tenzij je dus zo’n grote (professionele) bakplaat aanschaft dat je er twee naast elkaar kan bakken. 

Zoeken naar een stroopwafelijzer

Dus in plaats van zoeken naar wafelijzers, moet je op zoek gaan naar kniepertjeswafelijzers, wafels voor oubliehoorns of ijshoorntjes.

Dit zijn ijzers zijn die je ook goed kan gebruiken voor het maken van stroopwafels. Daarnaast let je, net als wat wij gedaan hebben, of de anti-aanbaklaag van de bakplaten goed is, wat het Watt-percentage is en of de behuizing stevig is.

Daarbij komt dan de factor prijs en hoe je het apparaat kan schoonmaken – en dan zal je zien dat je eigenlijk gewoon het beste uit onze lijst ijzers een keuze kan maken. 

Waar je op moet letten als je stroopwafels bakt

Nu je het apparaat hebt gekozen, moet je gaan zoeken naar een goed recept. Zowel voor het beslag van de wafel als voor de stroop. 

Het hanteren van de stroopwafel

Het bakken van de stroopwafels zal dankzij jouw nieuwe ijzer niet moeilijk zijn, maar het eruit halen van dat hete koekje is een ander verhaal. 

Je moet echt voorzichtig zijn, want alles dat je beetpakt is ontzettend heet. Het ijzer is heet, maar het koekje zelf natuurlijk ook. Gebruik daarom voor het oppakken van het gebakken wafeltje een serveerpincet of een speciale wafelvork om verbrande vingers te voorkomen. 

Zelf de grootte van de stroopwafel bepalen

Als je wil kan je dus met een koekjesring of een steekvorm de stroopwafel uitsteken. Traditioneel gezien is de omtrek van een stroopwafel ongeveer 10 cm.

Uiteraard moet je zelf weten welke je wil maken. Van die hele grote of juist mini stroopwafels zijn ook leuk om te maken! Om te oefenen kan je beter met kleintjes beginnen. 

De stroopwafel opensnijden om te vullen

En een stroopwafel die net gebakken is moet je opensnijden, want de stroop komt aan de binnenkant.

Bij het opensnijden komt ook wat stoom vrij en je moet een mes gebruiken met een scherp puntje en een smal lemmet, zoals deze

Daarna doe je een flinke lepel stroop in het midden van de wafel en druk je de bovenkant er weer voorzichtig op.

Een handig afkoelrooster is dan heel fijn om te hebben. Als er dan stroop uit de stroopwafel lekt en je hebt onder het rooster een stuk bakpapier neergelegd, dan scheelt dat later een hoop gepoets! 

Andere toepassingen met stroopwafels

Nog even tot slot wat dingen die je kan doen met de leftovers als je stroopwafels hebt gemaakt:

Stroopwafels als cadeau

Bak stroopwafels, pak ze mooi in en gebruik een mooie voorraadbus en geef het boekje “de Wereld van de Stroopwafel” erbij cadeau. Een origineel en leuk cadeau dachten wij zo!

Het is ook een leuk cadeau als je bij vrienden of familie in het buitenland op bezoek gaat. Nederlandser kan niet! Het boekje is trouwens ook in het Engels te koop.

Lees ook: alles klaarmaken in je eigen goede sauteerpan