Waarom zou je een gietijzeren pan kopen?

Waarom zou je een gietijzeren pan kopen
Cookinglife.nl

Als je van koken houdt dan is het fijn om goed materiaal in huis te hebben voor het maken van de lekkerste gerechten. Tegenwoordig is er veel aanbod op de markt waar je een keuze uit kunt maken. Zo zijn er vele verschillende pannen die allemaal hun eigen voordelen hebben. Een pan hiertussen is de gietijzeren pan, waarvan we in dit artikel de voordelen zullen gaan bespreken.

 

Uiterlijk

Ten eerste zijn de gietijzeren pannen in vele designs en vormen beschikbaar. Hierdoor kan je dus goed uitzoeken wat bij jou past qua kleur en vorm. Ook zal het een mooie uitstraling hebben in je keuken. Het gebruik van de gietijzeren pan is ook weer hip geworden want ze zijn namelijk overal verkrijgbaar. Daarnaast zijn gietijzeren pannen van goed materiaal geproduceerd zodat je er jaren mee kunt blijven koken. De pannen zullen nooit uit zichzelf kapotgaan tenzij je zelf de pan laat vallen, want dan valt de pan uit elkaar in stukjes.  Een nadeel hiervan is dat je de pan heel goed moet onderhouden om hem jarenlang te gebruiken. Zo moet je na het gebruik een druppeltje olie in de pan doen omdat het anders gaat roesten.  Je kan ook een gietijzeren pan kopen met een emaillelaag, waardoor je dit proces kunt overslaan. Maar wat is de moeite als je er jarenlang van kan genieten? Verderop in het artikel vind je meer informatie over hoe je de pan het beste schoon kunt maken.

 

Prestaties

Nu gaan we kijken naar de prestaties van de pan zelf; waarom is de pan zo goed? Om mee te beginnen verspreid een gietijzeren pan de warmte geleidelijk door de pan. Hierdoor weet je altijd zeker dat echt alles in de pan is gegaard, ook in de hoeken. Daarnaast houdt de pan deze warmte ook lang vast, waardoor het eten lang warm blijft als de pan bijvoorbeeld op tafel staat. Door het gebruik van olie gaat de pan steeds beter functioneren. Dit komt doordat de pan de olie opneemt waardoor een soort natuurlijk antiaanbaklaag ontstaat. De gietijzeren pan is ook zeer geschikt voor gerechten die ook nog in de oven moeten, want daar is de pan ook bestand tegen en hoef je dus hiervoor niks speciaals aan te schaffen.

Gietijzeren pannen

 

Als je de gietijzeren pan gebruikt moet je ook rekening houden met het feit dat deze erg heet kan worden. Helaas valt dit niet aan de buitenkant te zien, dus zorg ervoor dat je altijd iets van bescherming hebt (handschoenen of een theedoek) voordat je de pan aanraakt. Datzelfde geldt natuurlijk als je een braadpan zou gebruiken en hem uit de oven wilt halen.

Nadelen

Een nadeel van de pan kan zijn dat hij erg zwaar is zoals de naam al impliceert. Gietijzer weegt natuurlijk wat zwaarder dan normale koek en wok pannen. Zoals al eerder vermeld laat je de pan dan misschien wat sneller vallen. Maar de normale pannen gaan wel veel sneller kapot, of de antiaanbaklaag verdwijnt na een paar maanden. Dit zijn problemen die je niet hebt bij het gebruik van een gietijzeren pan, mits je de pan goed onderhoud.

koken & tafelen algemeen

Schoonmaken van de pan

Het schoonmaken van een gietijzeren pan kent een iets andere methode dan het schoonmaken van een gewone koekenpan. Er zijn verschillende manieren mogelijk en we zullen er een paar behandelen aan de hand van een stappenplan.

De eerste methode is als je klaar bent met het gebruik van de pan om een eetlepel grof zeezout door te pan te vegen, waardoor alle overige aanbaksels uit de pan zullen verdwijnen. Hierna kan je de pan schoonmaken met een borstel en hierna goed afdrogen. Ook kan je een aardappel gebruiken om het zout in de pan te schrobben, wat het extra natuurlijk houdt. Het is van belang dat je de pan altijd goed afdroogt want anders kan deze gaan roesten.

De tweede methode is de pan goed opwarmen tot een hoge temperatuur met water in de pan, waardoor alle bacteriën uit de pan zullen verdwijnen. Gooi daarna het vieze water weer weg en dan het enige wat nog rest is met een doekje alles goed schoonvegen.

Welke methode je ook gebruikt om de pan schoon te maken, wat je sowieso moet doen na het schoonmaken is de pan invetten met een doekje. Hiervoor kan je het beste olie gebruiken, dit zorgt ervoor dat de onderkant van de pan goed blijft en het zorgt er ook voor dat de olie al in de pan trekt.

Koken in een gietijzeren pan

Als je meer methodes wilt ontdekken om de gietijzeren pan schoon te houden kan je op internet zoeken of video’s op YouTube kijken om meer inspiratie op te doen.

 

 

Algemene tips

Hier volgen nog wat tips wat je verder nog kunt doen om de pan goed te onderhouden en wat je absoluut niet met de pan moet doen:

 

 

Do’s:

  • Wanneer je de pan hebt afgedroogd, stop hem dan even in de oven op een lage temperatuur. Hierdoor ben je er echt zeker van dat de pan goed droog is.
  • Als je de pan in de oven gezet, hierna de olie aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de olie goed in de pan kan branden wat zorgt voor betere kookresultaten.

 

 

Dont’s:

  • Was de pan nooit af met zeep of afwasmiddel tenzij dit echt niet anders kan. De reden is hiervoor dat je dan de laag olie weg spoelt die in de pan verwerkt zit.
  • De pan in de afwasmachine doen; ook hiermee zal de natuurlijke laag verdwijnen.
  • Ook is het gebruik van schuursponsjes een no go, omdat je dan ook de laag zult verwijderen en je weer helemaal opnieuw kan beginnen aan het proces.
  • De pan in koud water stoppen is ook geen goed idee, als je dit doet dan kunnen er barsten ontstaan.

 

 

Kortom, de gietijzeren pan is een mooie toevoeging aan de keuken. Je hebt ze in vele vormen, zoals ook de minder bekende gietijzeren poffertjes pan. Qua kookresultaten zal de pan het erg goed doen mits de pan goed onderhouden wordt met de methodes die we hierboven hebben beschreven. Hiermee hopen we je te hebben geïnspireerd en dat er binnenkort een gietijzeren pan bij jou in de keuken staat.

 

 

 

Pannen - Mepra Store

Leave us a Message