Koken met keramische pannen

Koken met keramische pannen
Cookinglife.nl

Wat zijn de voordelen van keramische pannen?

 

Een nieuwe trend in de keuken tegenwoordig is het koken met een keramische pan, waar je waarschijnlijk weleens van hebt gehoord. Maar wat is de keramische pan eigenlijk? Deze pan is eigenlijk ontstaan nadat men erachter kwam dat koken met de Teflon antiaanbaklaag niet erg gezond is. Deze laag zou giftig kunnen zijn als het te heet werd. Hierdoor ontstond de keramische pan die geen teflon laag meer bevat, wat betekent dat het natuurlijker koken is en alsnog optimale kookresultaten kan bieden. In dit artikel zullen we de voordelen van het koken met een keramische pan bespreken, en ook tips geven over welke merken voorlopen in het produceren van deze pannen. Tot slot zullen we nog handige schoonmaaktips geven waardoor je de pan altijd op zijn best kunt benutten.

Uiterlijk

Naast de prestaties van de pan is het natuurlijk ook wel belangrijk hoe de pan eruitziet. De pan zelf ziet er al heel elegant uit met weinig extra toevoegingen.  Het aanbod van keramische pannen is dan ook enorm met verschillende beschikbare kleuren en maten. Zo heb je keramische koekenpannen, maar ook braadpannen en wok pannen.  Het mooiste is natuurlijk om een gehele set te kopen in dezelfde kleur of van hetzelfde merk. Op de merken komen we later nog even terug om je wat meer inspiratie te geven.

Keramische pannen zien er goed uit

 

Prestaties en voordelen van de keramische pan

Zoals eerder vermeld is het grote voordeel van de keramische pan dat er geen giftige stoffen afgegeven kunnen worden door de pan bij oververhitting zoals bij pannen met een Teflon laag. Ook hoef je met een keramische pan weinig tot geen olie te gebruiken, wat het koken nog natuurlijker maakt. De pan kan ook goed tegen hoge temperaturen en verdeelt dit ook gelijkmatig door de pan wat zorgt voor het optimale kookresultaat. Omdat de pan goed hittebestendig is, kan deze ook gemakkelijk in de oven.
Daarnaast zullen de keramische pannen niet krom trekken omdat de pannen over een stevige bodem beschikken die meestal uit 6 lagen bestaan. Tot slot is de aanschaf van een keramische pan een bewuste keuze, omdat het productieproces van deze pannen milieuvriendelijker is dan de productie van pannen die een Teflon laag bevatten.
 

koken & tafelen algemeen

Nadelen van de keramische pan

De keramische pannen hebben ook wat nadelen die je wel even goed moet doornemen voordat je de afweging maakt om er een aan te schaffen. Zo zijn keramische pannen vaak zwaarder dan ‘normale’ pannen, mede omdat de pan beschikt over een stevige bodem. Ook kan de pan een beetje verkleuren tijdens het bakken en kunnen er redelijk snel krasjes ontstaan. Het laatste nadeel kan de prijs zijn; keramische pannen zijn redelijk duur om aan te schaffen als je ze bij een bekend merk koopt, maar op deze manier weet je wel dat de kwaliteit écht goed is.
Stevige pan met keramische coating

 

 

 

 

 

 

 

Het schoonmaken van de keramische pan

Na het koken met de keramische pan zal er waarschijnlijk wat aanslag in de pan achterblijven wat er moet om de volgende keer schoon te beginnen met koken. Een manier om dit te doen is om een zuur te gebruiken zoals azijn. Dit kook je in de pan en op die manier zal de aanslag verdwijnen. Als je geen azijn in huis hebt, kun je ook een schuursponsje van kunststof gebruiken met een klein beetje schoonmaakmiddel om de aanslag voorzichtig weg te poetsen. Let er wel op dat je dit voorzichtig doet, want anders kan je de keramische laag beschadigen of deels eraf schuren.

Goede merken / kwaliteit:
Tot slot zullen we je nog wat tips meegeven over de beste keramische pannen die op de markt verkrijgbaar zijn. We zullen 3 merken behandelen, namelijk de GreenPan, BK en de Royalty Line.

 

We beginnen met de GreenPan, wat een Belgisch merk is met een internationaal karakter. Het bedrijf is de eerste die erachter kwamen dat traditionele antikleefpannen een giftige stof afgeven bij oververhitting en gingen op zoek naar een alternatief. Zo kwamen ze bij de keramische pannen en sindsdien loopt het als een trein. Waarom GreenPan een goed en betrouwbaar merk is? Het bedrijf gebruikt verschillende technologieën in hun pannen, waardoor het kookgerei de beste resultaten zullen opleveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de GreenPan gaan we het hebben over BK, wat een Nederlands bedrijf is wat sinds 1851 keukengerei produceert. Als je de website van BK bekijkt, zal je al gelijk merken waarom dit merk zo gevestigd is in Nederland; het aanbod van het bedrijf is namelijk enorm. Zelfs onder de afdeling keramische pannen heb je nog veel keuze in verschillende kleuren en maten en ook voor welke doeleinden je de pan wilt gebruiken.

 

 

Tot slot behandelen wij de pannen van Royalty Line. Het bedrijf bevindt zich al lang in de markt en is bekend om de goede kwaliteit dat ze leveren. Het grote voordeel van de Royalty Line is dat je bij het bedrijf gelijk een complete set kan aanschaffen met alle soorten pannen erbij. Dit is vaak voordeliger dan alle pannen los van elkaar kopen en dan weet je zeker dat je de goede kwaliteit hebt.

 

Pannen - Mepra Store

Leave us a Message