Koken met keramische pannen | goed voor je eten én het milieu

Koken met keramische pannen

Wat zijn de voordelen van keramische pannen?

Een nieuwe trend in de keuken tegenwoordig is het koken met een keramische pan, waar je waarschijnlijk weleens van hebt gehoord. Maar wat is de keramische pan eigenlijk?

Deze pan is eigenlijk ontstaan nadat men erachter kwam dat koken met de Teflon antiaanbaklaag niet erg gezond is. Deze laag zou giftig kunnen zijn als het te heet werd.

Hierdoor ontstond de keramische pan die geen teflon laag meer bevat, wat betekent dat het natuurlijker koken is en alsnog optimale kookresultaten kan bieden.

In dit artikel zullen we de voordelen van het koken met een keramische pan bespreken, en ook tips geven over welke merken voorlopen in het produceren van deze pannen.

Mijn persoonlijke favoriete merk zijn deze pannen van Greenline. Dit bedrijf heeft zich volledig toegelegd op keramische coating in hun pannen in plaats van dat ze een lijn pannen hebben gemaakt om mee te doen in de opkomende populariteit.

Tot slot zullen we nog handige schoonmaaktips geven waardoor je de pan altijd op zijn best kunt benutten.

Uiterlijk

Naast de prestaties van de pan is het natuurlijk ook wel belangrijk hoe de pan eruitziet. De pan zelf ziet er al heel elegant uit met weinig extra toevoegingen.  

Het aanbod van keramische pannen is dan ook enorm met verschillende beschikbare kleuren en maten. Zo heb je keramische koekenpannen, maar ook braadpannen en wok pannen.  Het mooiste is natuurlijk om een gehele set te kopen in dezelfde kleur of van hetzelfde merk.

Op de merken komen we later nog even terug om je wat meer inspiratie te geven.

Keramische pannen zien er goed uit

Prestaties en voordelen van de keramische pan

Zoals eerder vermeld is het grote voordeel van de keramische pan dat er geen giftige stoffen afgegeven kunnen worden door de pan bij oververhitting zoals bij pannen met een Teflon laag.

Ook hoef je met een keramische pan weinig tot geen olie te gebruiken, wat het koken nog natuurlijker maakt. De pan kan ook goed tegen hoge temperaturen en verdeelt dit ook gelijkmatig door de pan wat zorgt voor het optimale kookresultaat.

Omdat de pan goed hittebestendig is, kan deze ook gemakkelijk in de oven.

Daarnaast zullen de keramische pannen niet krom trekken omdat de pannen over een stevige bodem beschikken die meestal uit 6 lagen bestaan.

Tot slot is de aanschaf van een keramische pan een bewuste keuze, omdat het productieproces van deze pannen milieuvriendelijker is dan de productie van pannen die een Teflon laag bevatten.
 

Nadelen van de keramische pan

Stevige pan met keramische coating

De keramische pannen hebben ook wat nadelen die je wel even goed moet doornemen voordat je de afweging maakt om er een aan te schaffen. Zo zijn keramische pannen vaak zwaarder dan ‘normale’ pannen, mede omdat de pan beschikt over een stevige bodem.

Ook kan de pan een beetje verkleuren tijdens het bakken en kunnen er redelijk snel krasjes ontstaan. Het laatste nadeel kan de prijs zijn; keramische pannen zijn redelijk duur om aan te schaffen als je ze bij een bekend merk koopt, maar op deze manier weet je wel dat de kwaliteit écht goed is.

Het schoonmaken van de keramische pan

Na het koken met de keramische pan zal er waarschijnlijk wat aanslag in de pan achterblijven wat er moet om de volgende keer schoon te beginnen met koken. Een manier om dit te doen is om een zuur te gebruiken zoals azijn.

Dit kook je in de pan en op die manier zal de aanslag verdwijnen. Als je geen azijn in huis hebt, kun je ook een schuursponsje van kunststof gebruiken met een klein beetje schoonmaakmiddel om de aanslag voorzichtig weg te poetsen.

Let er wel op dat je dit voorzichtig doet, want anders kan je de keramische laag beschadigen of deels eraf schuren.

Goede merken / kwaliteit:
Tot slot zullen we je nog wat tips meegeven over de beste keramische pannen die op de markt verkrijgbaar zijn. We zullen 3 merken behandelen, namelijk de:

  • GreenPan
  • BK
  • Royalty Line

Keramische pannen van Greenpan

We beginnen met de GreenPan, wat een Belgisch merk is met een internationaal karakter. Het bedrijf is de eerste die erachter kwamen dat traditionele antikleefpannen een giftige stof afgeven bij oververhitting en gingen op zoek naar een alternatief.

Zo kwamen ze bij de keramische pannen en sindsdien loopt het als een trein. Waarom GreenPan een goed en betrouwbaar merk is?

Het bedrijf gebruikt verschillende technologieën in hun pannen, waardoor het kookgerei de beste resultaten zullen opleveren.

Daarnaast heb je een aantal leuke pannensets als deze voor een betaalbare prijs.

BK keramische pannen

Na de GreenPan gaan we het hebben over BK, wat een Nederlands bedrijf is wat sinds 1851 keukengerei produceert. Als je de website van BK bekijkt, zal je al gelijk merken waarom dit merk zo gevestigd is in Nederland; het aanbod van het bedrijf is namelijk enorm.

Zelfs onder de afdeling keramische pannen heb je nog veel keuze in verschillende kleuren en maten en ook voor welke doeleinden je de pan wilt gebruiken.

Ze hebben zich niet volledig toegelegd op keramiek als coating, maar hebben een hele lijn met verschillende keramische pannen om uit te kiezen, en BK is een erg betaalbaar merk.

Keramische pannen van Royalty Line

Tot slot behandelen wij de pannen van Royalty Line. Het bedrijf bevindt zich al lang in de markt en is bekend om de goede kwaliteit dat ze leveren voor goed geprijsde pannen als deze.

Het grote voordeel van de Royalty Line is dat je bij het bedrijf gelijk een complete set kan aanschaffen met alle soorten pannen erbij.

Dit is vaak voordeliger dan alle pannen los van elkaar kopen en dan weet je zeker dat je de goede kwaliteit hebt.

Het leuke van Royalty Line is dat ze naast de standaard pannen die je in elke keuken zult vinden ook een aantal zeer betaalbare specialistische pannen hebben, zoals een speciale pannenkoekenpan:

Royalty Line speciale pannenkoekenpan met keramiek
(bekijk alle Royalty Line pannen)

Is keramisch kookgerei beter dan Teflon?

Teflon-kookgerei is populair vanwege zijn anti-aanbak eigenschappen en kan kookgerei maken dat duurzamer is dan met keramisch gecoat kookgerei (het kan mogelijk niet zo snel slijten). Keramische coatings zijn gemaakt van keramiek, wat klei is die is gehard door warmte. Keramiek wordt vaak als niet-toxisch beschouwd.

Gebruik je olie in keramische pannen?

Gebruik altijd lage of middelmatige hitte met keramische anti-aanbakpan of koekenpan. Verwarm je pan voor op de laagste stand en laat de olie een minuut opwarmen voordat je het voedsel aan de pan toevoegt. Door hitte kan voedsel blijven kleven, wat het oppervlak kan verkleuren of kan beschadigen. Laat de pan niet aan de kook komen.

Hoe lang gaan keramische pannen mee?

De samenstelling van de keramische coating is zacht, in tegenstelling tot roestvrij staal. Daarom moet het keramische kookgerei met zorg worden gehanteerd om te voorkomen dat de binnenkant van de pan wordt bekrast. Bij continu gebruik kan men een algemene degradatie verwachten van keramische gecoate pannen. Het kan echter veilig worden gebruikt gedurende 3 tot 5 jaar onder normale omstandigheden.

Hoe verzorg je een keramische anti-aanbakpan?

Was altijd keramische pannen met de hand. Laat een braadpan altijd afkoelen voordat je hem schoonmaakt. Maak je keramische koekenpan schoon met warm zeepwater en een zachte spons of vaatdoek. Om verbrand voedsel uit een pan te verwijderen, laat de pan gedurende 30 minuten in heet water weken voor het wassen.

Lees ook: deze pannen werken voor koken op keramiek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *