Waarom een keramische koekenpan beter is

waarom een keramische pan beter is

Waarom een keramische koekenpan beter is, is wellicht een vraag die je jezelf al enige tijd stelt. Het kan ook zijn dat je het antwoord allang weet maar dat je toch nog eens op zoek bent naar meer informatie.

Wat de reden ook moge zijn, hier ben je aan het juiste adres en zal alles over de keramische koekenpan haarfijn worden uitgelegd.

Lees ook: de beste keramische pannen die je kunt kopen

Al een aantal jaar is de keramische koekenpan in opkomst en zo langzamerhand lijkt deze de markt over te nemen van zijn welbekende voorganger, de teflon pan.

Sinds 2015 is de belangrijkste stof in de teflon pannen zelfs verboden wegens gevaar voor het vrijkomen van giftige stoffen. Naast teflon en keramische antiaanbaklagen, bestaan er natuurlijk nog een aantal varianten, bijvoorbeeld roestvrijstaal (RVS) en geëmailleerd plaatstaal.

En dus zijn er natuurlijk ook nog andere redenen waarom de keramische koekenpan beter is.

Waarom een keramische koekenpan beter is

De antiaanbaklaag in een keramische koekenpan bestaat uit een samenstelling van titanium en keramiek, welke tot wel 450 graden hitte is bestendigd.

Tot 2015 werd in teflon pannen (de bekendste pannen voordat de keramiek pan in opkomst kwam) de giftige stof perfluorctaanzuur gebruikt. Perfluorctaanzuur (PFOA) komt vrij bij een blootstelling aan temperaturen boven de 350 graden.

Gemiddeld wordt een pan tijdens het koken zo’n 200 graden, maar toch is het idee van een giftige stof in het kookgerei niet geheel geruststellend.

De keramische pannen steken met kop en schouders boven hun competitie uit. Doordat er geen giftige maar alleen natuurlijke stoffen voor de keramische antiaanbaklaag worden gebruikt, is de pan niet alleen gezonder voor jou als gebruiker maar natuurlijk ook voor het milieu!

Naast teflon en keramische antiaanbaklagen bestaan er nog een aantal andere varianten. Zo kun je er ook voor kiezen om een pan van RVS te nemen of bijvoorbeeld geëmailleerd plaatstaal.

Het nadeel echter van RVS is de grote kans op aanbakken. Het nadeel van plaatstalen pannen is dat het materiaal snel kan scheuren bij stoten en temperatuurwisselingen.

Een ander belangrijk voordeel van keramiek is dat het de eigenschap bezit om de warmte evenredig over de gehele pan te verdelen.

Denk eens aan al die pannenkoeken of gebakken eieren, welke vaak aan de randen nog niet gaar waren wanneer het midden al aan het verbranden was!

Naast gezonder, milieuvriendelijker en makkelijker in gebruik, is ook de levensduur van de keramische koekenpan nog eens erg lang.

Waar je mee uit moet kijken is het gebruiken van een spatel in verband met krassen. Het best kan een spatel van hout of kunststof worden gebruikt. Wanneer de antiaanbaklaag eenmaal beschadigd is zal het eten namelijk aanbakken.

Je kan daarna olie of boter in de pan gooien hoeveel je wilt, maar dat perfecte gerecht zal niet meer worden bereid. Meer tips voor het onderhoud van de keramische pan kun je verderop lezen.

Ervan uitgaande dat je netjes met de pan omgaat (en alle tips naleeft) kun je jarenlang doen met een keramische pan.

Soorten pannen met keramische antiaanbaklaag

Er zijn dus verschillende soorten antiaanbaklagen, maar ook verschillende materiaal soorten voor de pan zelf. Een keramische antiaanbaklaag wordt vaak gebruikt in aluminium pannen.

Deze zijn licht van gewicht, makkelijk in gebruik en onderhoud en beschikbaar in iedere prijsklasse. Andere pannen welke ook een keramische antiaanbaklaag kunnen hebben, zijn RVS pannen en koperen pannen.

Daarnaast zijn nog talloze verschillende groottes en vormen van pannen verkrijgbaar.

Het materiaal van de pan is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en natuurlijk ook van het soort pan. De keramische antiaanbaklaag is niet voor iedere pan en ieder gerecht geschikt.

Hieronder kun je zien of je moet letten op de keramische antiaanbaklaag voor een aantal van de meest gebruikte pannen in de Nederlandse keuken.

– Koekenpannen & Hapjespannen

De koekenpan en de hapjespan zijn de meest standaard pannen welke in elke keuken te vinden zijn. De twee zijn nauw met elkaar verbonden. Het enige echte verschil tussen de pannen, is dat de hapjespan vaak een wat hogere rand heeft en een bijbehorende deksel.

Let bij beide pansoorten op de aanwezigheid van de keramische antiaanbaklaag en gebruik ze voor het bakken van vlees, ei, vis, tosti’s, noem maar op!

– Wokpannen

Wokpannen zijn mijn persoonlijke favoriet. Ideaal voor eenpansgerechten met risotto en natuurlijk, wokgerechten. Mijn aluminium wokpan met keramische antiaanbaklaag verdwijnt thuis niet eens in het keukenkastje, zo vaak wordt deze gebruikt!

Omdat deze pan ook wordt gebruikt voor bakken, is het dus handig om op de antiaanbaklaag te letten.

– Grillpannen

Grillpannen worden vaak gebruikt om vlees dicht te schroeien op hoog vuur of om lekker wat groenten te grillen. Als afwisseling van de geijkte gekookte groenten die wij als Nederlander vaak eten, is het een topidee. Grillpannen zijn beschikbaar met keramische antiaanbaklaag, let er dus op dat je de juiste koopt indien je er een gaat aanschaffen!

– Braadpannen

Braadpannen worden ook vaak gebruikt voor het dichtschroeien van vlees (vaak wild) of vis. Ze zijn ideaal voor het bereiden van een stoofpot en zijn diep, wijd, met een dikke bodem en een bijbehorende deksel. Ook deze pannen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vele variaties met keramische antiaanbaklaag, dus kies ook hier voor de gezonde en milieuvriendelijke pan.

– Steelpannen

De welbekende steelpan bevat vaak geen antiaanbaklaag en wordt dan ook vaak niet gebruikt voor het bakken van etenswaren maar voor het koken hiervan. In het geval dat je hem inderdaad niet gebruikt om de bakken, is de antiaanbaklaag verwaarloosbaar.

Indien je hem echter wel gebruikt om te bakken (of zoals ik voor het maken van risotto) dan is die keramische antiaanbaklaag echt onmisbaar!

Onderhoud van een keramische koekenpan

Zoals alle producten zullen ook je pannen langer meegaan wanneer je er voorzichtig mee omgaat. Al eerder is het type spatel besproken, maar evenzeer van belang is natuurlijk het schoonmaken.

De meeste pannen kunnen dan wel een label erop hebben dat ze bestendigd zijn tegen de vaatwasser, het is echter aan te raden om al je pannen gewoon schoon te maken met een sponsje, wat afwasmiddel en heet water.

Met heet water, wordt ook echt héét water bedoeld. Wist je dat vet met koud water totaal niet weg gaat?

Een laatste tip betreft het opbergen van de pannen. De wokpan staat bij mij standaard op het gasfornuis maar de andere pannen staan opgestapeld in de kast. Zoals een spatel de antiaanbaklaag kan verwoesten, kan de onderkant van een andere pan dat natuurlijk ook.

Om mijn prachtige, keramische antiaanbaklagen zo lang mogelijk mee te laten gaan, ligt tussen elke pan een panbeschermer. Het zou namelijk zonde zijn als de pannen beschadigen van het in de kast staan…

Even alles op een rijtje

De pan met een keramische antiaanbaklaag kan dus worden gezien als de natuurlijke variant van de antiaanbaklagen. De keramische pan is niet alleen beter voor de gezondheid en het milieu maar ook zeer makkelijk in gebruik en onderhoud!

Voor iedere pangrootte, materiaalsoort van de pan en materiaalsoort van de antiaanbaklaag zijn wel voor- en nadelen te bedenken.

Zelfs het onderhoud van de pan gaat veel huishoudens op een verschillende manier. Met bovenstaande informatie heb je hopelijk een beter beeld van de keramische koekenpan en zijn vele voordelen.

Doordat deze pannen in iedere prijsklasse beschikbaar zijn, zijn ze onmisbaar in ieders keuken. De keramische pannen kunnen jarenlang meegaan en zijn ideaal voor ieder gerecht!

Lees ook: pannen geschikt voor koken op een keramische kookplaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *