Koken met keramische pannen | goed voor je eten én het milieu

by Sander | Last Updated: juli 4, 2020

Wat zijn de voordelen van keramische pannen?

Een nieuwe trend in de keuken tegenwoordig is het koken met een keramische pan, waar je waarschijnlijk weleens van hebt gehoord. Maar wat is de keramische pan eigenlijk?

Deze pan is eigenlijk ontstaan nadat men erachter kwam dat koken met de Teflon antiaanbaklaag niet erg gezond is. Deze laag zou giftig kunnen zijn als het te heet werd.

Koken met keramische pannen

Hierdoor ontstond de keramische pan die geen teflon laag meer bevat, wat betekent dat het natuurlijker koken is en alsnog optimale kookresultaten kan bieden.

In dit artikel zullen we de voordelen van het koken met een keramische pan bespreken, en ook tips geven over welke merken voorlopen in het produceren van deze pannen.

Mijn persoonlijke favoriete merk zijn deze pannen van Greenpan. Dit bedrijf heeft zich volledig toegelegd op keramische coating in hun pannen in plaats van dat ze een lijn pannen hebben gemaakt om mee te doen in de opkomende populariteit.

Tot slot zullen we nog handige schoonmaaktips geven waardoor je de pan altijd op zijn best kunt benutten.

Uiterlijk

Naast de prestaties van de pan is het natuurlijk ook wel belangrijk hoe de pan eruitziet. De pan zelf ziet er al heel elegant uit met weinig extra toevoegingen.  

Het aanbod van keramische pannen is dan ook enorm met verschillende beschikbare kleuren en maten. Zo heb je keramische koekenpannen, maar ook braadpannen en wok pannen.  Het mooiste is natuurlijk om een gehele set te kopen in dezelfde kleur of van hetzelfde merk.

Op de merken komen we later nog even terug om je wat meer inspiratie te geven.

Keramische pannen zien er goed uit

Prestaties en voordelen van de keramische pan

Zoals eerder vermeld is het grote voordeel van de keramische pan dat er geen giftige stoffen afgegeven kunnen worden door de pan bij oververhitting zoals bij pannen met een Teflon laag.

Ook hoef je met een keramische pan weinig tot geen olie te gebruiken, wat het koken nog natuurlijker maakt. De pan kan ook goed tegen hoge temperaturen en verdeelt dit ook gelijkmatig door de pan wat zorgt voor het optimale kookresultaat.

Omdat de pan goed hittebestendig is, kan deze ook gemakkelijk in de oven.

Daarnaast zullen de keramische pannen niet krom trekken omdat de pannen over een stevige bodem beschikken die meestal uit 6 lagen bestaan.

Tot slot is de aanschaf van een keramische pan een bewuste keuze, omdat het productieproces van deze pannen milieuvriendelijker is dan de productie van pannen die een Teflon laag bevatten.

Nadelen van de keramische pan

Stevige pan met keramische coating

De keramische pannen hebben ook wat nadelen die je wel even goed moet doornemen voordat je de afweging maakt om er een aan te schaffen. Zo zijn keramische pannen vaak zwaarder dan ‘normale’ pannen, mede omdat de pan beschikt over een stevige bodem.

Ook kan de pan een beetje verkleuren tijdens het bakken en kunnen er redelijk snel krasjes ontstaan. Het laatste nadeel kan de prijs zijn; keramische pannen zijn redelijk duur om aan te schaffen als je ze bij een bekend merk koopt, maar op deze manier weet je wel dat de kwaliteit écht goed is.

Het schoonmaken van de keramische pan

Na het koken met de keramische pan zal er waarschijnlijk wat aanslag in de pan achterblijven wat er moet om de volgende keer schoon te beginnen met koken. Een manier om dit te doen is om een zuur te gebruiken zoals azijn.

Dit kook je in de pan en op die manier zal de aanslag verdwijnen. Als je geen azijn in huis hebt, kun je ook een schuursponsje van kunststof gebruiken met een klein beetje schoonmaakmiddel om de aanslag voorzichtig weg te poetsen.

Let er wel op dat je dit voorzichtig doet, want anders kan je de keramische laag beschadigen of deels eraf schuren.

Goede merken / kwaliteit:
Tot slot zullen we je nog wat tips meegeven over de beste keramische pannen die op de markt verkrijgbaar zijn. We zullen 3 merken behandelen, namelijk de:

Keramische pannen van Greenpan

We beginnen met de GreenPan, wat een Belgisch merk is met een internationaal karakter. Het bedrijf is de eerste die erachter kwamen dat traditionele antikleefpannen een giftige stof afgeven bij oververhitting en gingen op zoek naar een alternatief.

Zo kwamen ze bij de keramische pannen en sindsdien loopt het als een trein. Waarom GreenPan een goed en betrouwbaar merk is?

Het bedrijf gebruikt verschillende technologieën in hun pannen, waardoor het kookgerei de beste resultaten zullen opleveren.

Daarnaast heb je een aantal leuke pannensets als deze voor een betaalbare prijs.

BK keramische pannen

Na de GreenPan gaan we het hebben over BK, wat een Nederlands bedrijf is wat sinds 1851 keukengerei produceert. Als je de website van BK bekijkt, zal je al gelijk merken waarom dit merk zo gevestigd is in Nederland; het aanbod van het bedrijf is namelijk enorm.

Zelfs onder de afdeling keramische pannen heb je nog veel keuze in verschillende kleuren en maten en ook voor welke doeleinden je de pan wilt gebruiken.

Ze hebben zich niet volledig toegelegd op keramiek als coating, maar hebben een hele lijn met verschillende keramische pannen om uit te kiezen, en BK is een erg betaalbaar merk.

Keramische pannen van Royalty Line

Tot slot behandelen wij de pannen van Royalty Line. Het bedrijf bevindt zich al lang in de markt en is bekend om de goede kwaliteit dat ze leveren voor goed geprijsde pannen als deze.

Het grote voordeel van de Royalty Line is dat je bij het bedrijf gelijk een complete set kan aanschaffen met alle soorten pannen erbij.

Dit is vaak voordeliger dan alle pannen los van elkaar kopen en dan weet je zeker dat je de goede kwaliteit hebt.

Het leuke van Royalty Line is dat ze naast de standaard pannen die je in elke keuken zult vinden ook een aantal zeer betaalbare specialistische pannen hebben, zoals een speciale pannenkoekenpan:

Is keramisch kookgerei beter dan Teflon?

Teflon-kookgerei is populair vanwege zijn anti-aanbak eigenschappen en kan kookgerei maken dat duurzamer is dan met keramisch gecoat kookgerei (het kan mogelijk niet zo snel slijten). Keramische coatings zijn gemaakt van keramiek, wat klei is die is gehard door warmte. Keramiek wordt vaak als niet-toxisch beschouwd.

Gebruik je olie in keramische pannen?

Gebruik altijd lage of middelmatige hitte met keramische anti-aanbakpan of koekenpan. Verwarm je pan voor op de laagste stand en laat de olie een minuut opwarmen voordat je het voedsel aan de pan toevoegt. Door hitte kan voedsel blijven kleven, wat het oppervlak kan verkleuren of kan beschadigen. Laat de pan niet aan de kook komen.

Hoe lang gaan keramische pannen mee?

De samenstelling van de keramische coating is zacht, in tegenstelling tot roestvrij staal. Daarom moet het keramische kookgerei met zorg worden gehanteerd om te voorkomen dat de binnenkant van de pan wordt bekrast. Bij continu gebruik kan men een algemene degradatie verwachten van keramische gecoate pannen. Het kan echter veilig worden gebruikt gedurende 3 tot 5 jaar onder normale omstandigheden.

Hoe verzorg je een keramische anti-aanbakpan?

Was altijd keramische pannen met de hand. Laat een braadpan altijd afkoelen voordat je hem schoonmaakt. Maak je keramische koekenpan schoon met warm zeepwater en een zachte spons of vaatdoek. Om verbrand voedsel uit een pan te verwijderen, laat de pan gedurende 30 minuten in heet water weken voor het wassen.

Lees ook: deze pannen werken voor koken op keramiek

Waarom een keramische koekenpan beter is

Waarom een keramische koekenpan beter is, is wellicht een vraag die je jezelf al enige tijd stelt. Het kan ook zijn dat je het antwoord allang weet maar dat je toch nog eens op zoek bent naar meer informatie.

Wat de reden ook moge zijn, hier ben je aan het juiste adres en zal alles over de keramische koekenpan haarfijn worden uitgelegd.

Lees ook: de beste keramische pannen die je kunt kopen

Al een aantal jaar is de keramische koekenpan in opkomst en zo langzamerhand lijkt deze de markt over te nemen van zijn welbekende voorganger, de teflon pan.

Sinds 2015 is de belangrijkste stof in de teflon pannen zelfs verboden wegens gevaar voor het vrijkomen van giftige stoffen. Naast teflon en keramische antiaanbaklagen, bestaan er natuurlijk nog een aantal varianten, bijvoorbeeld roestvrijstaal (RVS) en geëmailleerd plaatstaal.

En dus zijn er natuurlijk ook nog andere redenen waarom de keramische koekenpan beter is.

waarom een keramische pan beter is

De antiaanbaklaag in een keramische koekenpan bestaat uit een samenstelling van titanium en keramiek, welke tot wel 450 graden hitte is bestendigd.

Tot 2015 werd in teflon pannen (de bekendste pannen voordat de keramiek pan in opkomst kwam) de giftige stof perfluorctaanzuur gebruikt. Perfluorctaanzuur (PFOA) komt vrij bij een blootstelling aan temperaturen boven de 350 graden.

Gemiddeld wordt een pan tijdens het koken zo’n 200 graden, maar toch is het idee van een giftige stof in het kookgerei niet geheel geruststellend.

De keramische pannen steken met kop en schouders boven hun competitie uit. Doordat er geen giftige maar alleen natuurlijke stoffen voor de keramische antiaanbaklaag worden gebruikt, is de pan niet alleen gezonder voor jou als gebruiker maar natuurlijk ook voor het milieu!

Naast teflon en keramische antiaanbaklagen bestaan er nog een aantal andere varianten. Zo kun je er ook voor kiezen om een pan van RVS te nemen of bijvoorbeeld geëmailleerd plaatstaal.

Het nadeel echter van RVS is de grote kans op aanbakken. Het nadeel van plaatstalen pannen is dat het materiaal snel kan scheuren bij stoten en temperatuurwisselingen.

Een ander belangrijk voordeel van keramiek is dat het de eigenschap bezit om de warmte evenredig over de gehele pan te verdelen.

Denk eens aan al die pannenkoeken of gebakken eieren, welke vaak aan de randen nog niet gaar waren wanneer het midden al aan het verbranden was!

Naast gezonder, milieuvriendelijker en makkelijker in gebruik, is ook de levensduur van de keramische koekenpan nog eens erg lang.

Waar je mee uit moet kijken is het gebruiken van een spatel in verband met krassen. Het best kan een spatel van hout of kunststof worden gebruikt. Wanneer de antiaanbaklaag eenmaal beschadigd is zal het eten namelijk aanbakken.

Je kan daarna olie of boter in de pan gooien hoeveel je wilt, maar dat perfecte gerecht zal niet meer worden bereid. Meer tips voor het onderhoud van de keramische pan kun je verderop lezen.

Ervan uitgaande dat je netjes met de pan omgaat (en alle tips naleeft) kun je jarenlang doen met een keramische pan.

Lees meer: topkeuze emaille pannen voor langdurig kookplezier

Soorten pannen met keramische antiaanbaklaag

Er zijn dus verschillende soorten antiaanbaklagen, maar ook verschillende materiaal soorten voor de pan zelf. Een keramische antiaanbaklaag wordt vaak gebruikt in aluminium pannen.

Deze zijn licht van gewicht, makkelijk in gebruik en onderhoud en beschikbaar in iedere prijsklasse. Andere pannen welke ook een keramische antiaanbaklaag kunnen hebben, zijn RVS pannen en koperen pannen.

Daarnaast zijn nog talloze verschillende groottes en vormen van pannen verkrijgbaar.

Het materiaal van de pan is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en natuurlijk ook van het soort pan. De keramische antiaanbaklaag is niet voor iedere pan en ieder gerecht geschikt.

Hieronder kun je zien of je moet letten op de keramische antiaanbaklaag voor een aantal van de meest gebruikte pannen in de Nederlandse keuken.

– Koekenpannen & Hapjespannen

De koekenpan en de hapjespan zijn de meest standaard pannen welke in elke keuken te vinden zijn. De twee zijn nauw met elkaar verbonden. Het enige echte verschil tussen de pannen, is dat de hapjespan vaak een wat hogere rand heeft en een bijbehorende deksel.

Let bij beide pansoorten op de aanwezigheid van de keramische antiaanbaklaag en gebruik ze voor het bakken van vlees, ei, vis, tosti’s, noem maar op!

– Wokpannen

Wokpannen zijn mijn persoonlijke favoriet. Ideaal voor eenpansgerechten met risotto en natuurlijk, wokgerechten. Mijn aluminium wokpan met keramische antiaanbaklaag verdwijnt thuis niet eens in het keukenkastje, zo vaak wordt deze gebruikt!

Omdat deze pan ook wordt gebruikt voor bakken, is het dus handig om op de antiaanbaklaag te letten.

– Grillpannen

Grillpannen worden vaak gebruikt om vlees dicht te schroeien op hoog vuur of om lekker wat groenten te grillen. Als afwisseling van de geijkte gekookte groenten die wij als Nederlander vaak eten, is het een topidee. Grillpannen zijn beschikbaar met keramische antiaanbaklaag, let er dus op dat je de juiste koopt indien je er een gaat aanschaffen!

– Braadpannen

Braadpannen worden ook vaak gebruikt voor het dichtschroeien van vlees (vaak wild) of vis. Ze zijn ideaal voor het bereiden van een stoofpot en zijn diep, wijd, met een dikke bodem en een bijbehorende deksel. Ook deze pannen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vele variaties met keramische antiaanbaklaag, dus kies ook hier voor de gezonde en milieuvriendelijke pan.

– Steelpannen

De welbekende steelpan bevat vaak geen antiaanbaklaag en wordt dan ook vaak niet gebruikt voor het bakken van etenswaren maar voor het koken hiervan. In het geval dat je hem inderdaad niet gebruikt om de bakken, is de antiaanbaklaag verwaarloosbaar.

Indien je hem echter wel gebruikt om te bakken (of zoals ik voor het maken van risotto) dan is die keramische antiaanbaklaag echt onmisbaar!

Lees ook: dit zijn de beste sauteerpannen

Onderhoud van een keramische koekenpan

Zoals alle producten zullen ook je pannen langer meegaan wanneer je er voorzichtig mee omgaat. Al eerder is het type spatel besproken, maar evenzeer van belang is natuurlijk het schoonmaken.

De meeste pannen kunnen dan wel een label erop hebben dat ze bestendigd zijn tegen de vaatwasser, het is echter aan te raden om al je pannen gewoon schoon te maken met een sponsje, wat afwasmiddel en heet water.

Met heet water, wordt ook echt héét water bedoeld. Wist je dat vet met koud water totaal niet weg gaat?

Een laatste tip betreft het opbergen van de pannen. De wokpan staat bij mij standaard op het gasfornuis maar de andere pannen staan opgestapeld in de kast. Zoals een spatel de antiaanbaklaag kan verwoesten, kan de onderkant van een andere pan dat natuurlijk ook.

Om mijn prachtige, keramische antiaanbaklagen zo lang mogelijk mee te laten gaan, ligt tussen elke pan een panbeschermer. Het zou namelijk zonde zijn als de pannen beschadigen van het in de kast staan…

Even alles op een rijtje

De pan met een keramische antiaanbaklaag kan dus worden gezien als de natuurlijke variant van de antiaanbaklagen. De keramische pan is niet alleen beter voor de gezondheid en het milieu maar ook zeer makkelijk in gebruik en onderhoud!

Voor iedere pangrootte, materiaalsoort van de pan en materiaalsoort van de antiaanbaklaag zijn wel voor- en nadelen te bedenken.

Zelfs het onderhoud van de pan gaat veel huishoudens op een verschillende manier. Met bovenstaande informatie heb je hopelijk een beter beeld van de keramische koekenpan en zijn vele voordelen.

Doordat deze pannen in iedere prijsklasse beschikbaar zijn, zijn ze onmisbaar in ieders keuken. De keramische pannen kunnen jarenlang meegaan en zijn ideaal voor ieder gerecht!

Lees ook: pannen geschikt voor koken op een keramische kookplaat