Mijn RVS pan is verkleurd… dit kan je doen om het op te lossen

Wie van koken houdt weet als geen andere dat jouw beste gerechten tot stand komen wanneer je in jouw favoriete pan kookt. Heel wat fanatieke koks koken het liefste in een RVS pan, dat is een pan gemaakt van roestvrijstaal.

Verkleuring van jouw RVS pan

Maar wat doe je als jouw favoriete RVS pan is verkleurd? Op de bodem of zijkanten van de pan is er dan een regenboogachtige vlek te zien.

Op zich is dit niet schadelijk, maar helaas niet mooi om te zien bij het koken. In dit artikel helpen we jou om achter de oorzaak te komen van de verkleuring en bieden zeker ook de oplossing om jouw favoriete pan terug te brengen in zijn mooie oude glimmende staat.

En als je toch in de ‘schrob fase’ bent beland is het niet verkeerd om ook slimme oplossingen te bekijken. Zeg eens eerlijk, niemand wil de halve dag bezig zijn met een pan schoonmaken.

Mijn RVS pan is verkleurd, wat kan ik doen?

Afhankelijk van de soort verkleuring zal je moeten nagaan wat de beste oplossing is voor jouw RVS pan. Zo weet je of je de pan moet weken, bestrooien met zuiveringszout of begieten met koolzuurhoudend water.

Zo kom je erachter welke methode het meest geschikt is voor jouw probleem:

Aangebrande voedselresten

Voor het verwijderen van de vlekken die zijn ontstaan door aangebrande voedselresten ga als volgt te werk:

 • Week de pan een paar uren en misschien zelfs een nachtje in warm water en een mild afwasmiddel
 • Giet vervolgens het water weg
 • Schrob de etensresten met een schuurspons weg. Je kan liever geen staalwol of schuurwol gebruiken, want je zal de pan zeker krassen en hiermee beschadigen
 • Spoel de pan vervolgens met water en droog deze goed af

Brandvlekken

Een mogelijke oplossing voor het verwijderen van brandvlekken is om zuiveringszout te gebruiken:

 • Droog de pan goed af
 • Strooi een flinke hoeveelheid zuiveringszout op de bodem van de pan en aan de buitenkant
 • Wrijf vervolgens met een doekje of sponsje op de pan
 • Voeg er een beetje water aan toe om een pasta te maken. Zijn de vlekken iets hardnekkiger dan gedacht dan kan een mild schuurmiddel gebruiken
 • Spoel hierna de pan met water en droog deze goed af

Watervlekken

Om watervlekken te verwijderen kan je een verschillende methoden toepassen:

 • Giet bronwater met koolzuur in de pan
 • Laat het een tijdje weken
 • Spoel vervolgens af en droog goed af met een droge theedoek

Mocht je de voornoemde middelen niet bij de hand hebben, dan kan je de pan ook een tijdje weken in azijn en daarna met een mild afwasmiddel schoonboenen. Zorg er altijd voor dat je de pan met een droge theedoek helemaal afdroogt.

Hoe komt de verkleuring?

De verkleuring van je RVS pan kan aan zowel de binnenkant als de buitenkant van de pan optreden. Dit heeft verschillende oorzaken die te maken hebben met het onjuiste gebruik van de pan:

 • Wanneer de pan in eerste instantie nog aangekoekte resten heeft van de vorige kookbeurt en je gaat de pan precies zo weer gebruiken. De voedingsresten zullen door de hitte nog meer aan de pan gaan plakken.
 • Wanneer jouw pan te lang zonder inhoud op de brander heeft gestaan kan de bodem van de pan aan de buitenkant ook een verkleuring krijgen.
 • Ook de binnenkant van de pan kan door oververhitting verkleuren doordat de pan wordt drooggekookt. Je merkt dan een regenboogachtige vlek.
 • Wanneer er ‘hard water’ op je pan terecht komt ontstaan er kalk-of watervlekken op je pan. Er zitten namelijk mineralen in het water die zullen beslaan waardoor je de vlekken ziet.

Hoe voorkom ik de verkleuring?

Het goed onderhouden van je RVS pan zal je wat moeite kosten. Maar dat heb je er wel voor over want van een goede kwaliteit RVS pan kun je heel lang plezier hebben.

De beste manier om de pan zo lang mogelijk mooi te houden is om te voorkomen dat je in de echte ‘schrob fase’ terecht komt. Wie niet wil schrobben moet slim zijn. Je kan dus het volgende doen:

 • Bouw een regelmatige schoonmaak routine in
 • Was de pan met de hand en niet in de vaatwasmachine
 • Laat de pan niet onnodig lang op de brander staan
 • ‘Season’ de pan met olie om een natuurlijke anti-aanbaklaag te creëren (net zoals je dit bij een gietijzeren pan zou doen)
 • Was de pan niet met afwasmiddel af om te voorkomen dat de anti-aanbaklaag wordt verwijderd. Doe je dit toch, dan moet je de pan het liefste opnieuw ‘seasonen’ voor je het opnieuw gebruikt.
 • Veeg de pan droog na elke wasbeurt

Het voordeel van koken met RVS pannen

Er wordt vaak voor een RVS pan gekozen omdat het materiaal goed warmte verdeeld. Ook werkt het RVS staal, mits goed onderhouden, als een natuurlijke anti-aanbaklaag. Eentje zonder chemicaliën zoals die bijvoorbeeld worden gebruikt bij de meeste non-stick pannen.

Een andere reden is dat RVS pannen zeer lang meegaan vanwege het duurzame materiaal. En uiteindelijk ook zeker omdat een roestvrijstalen pan gewoon mooi is, met een klassieke en bijna tijdloze uitstraling. Dat geeft extra plezier wanneer je ermee kookt.

Goede verzorging is het halve werk

De beste manier om jouw RVS pan mooi te houden is om er goed voor te zorgen. Je kan nu met deze tips zeker voorkomen dat je te veel kwijt bent aan schrobben aan je mooie en kostbare pan.

Maar mocht er een keertje toch verkleuring optreden, dan is dit ook geen ramp. Nu ben je helemaal geholpen en op de hoogte over de beste oplossingen om jouw RVS pan weer mooi en glimmend te maken van binnen en van buiten.

Lees ook: zo kun je RVS pannen inbranden