Het eerste gebruik van koperen pannen

Alles wat je moet weten over het eerste gebruik van koperen pannen en handige wetenswaardigheden over hoe je het beste koperen pannen jarenlang mooi en schoon kan houden kan je hieronder lezen. We geven je een eenvoudig en simpel stappenplan met korte uitleg. 

In de culinaire wereld worden koperen pannen al eeuwen gebruikt en geprefereerd boven andere soorten pannen. En dit komt simpelweg door het materiaal: koper.

Koper is een uitstekende warmtegeleider en geleiden de warmte van de hittebron gelijkmatig over de bodem en de zijwanden van de pan. En zoals men zegt: ‘Goed gereedschap is het halve werk!’ Het is dus vanzelfsprekend dat alle topchefs een uitgebreide collectie van koperen pannen hebben staan in hun keuken. Niet alleen professionele chefs, maar ook amateurchefs watertanden bij het zien van de koperen pannen.

Koperen pannen zijn niet alleen kwalitatief uitstekend, maar zijn ook superhandig en gewoon mooi om te hebben in de keuken.

 

Hoe houd je koperen pannen nou eigenlijk toch zo mooi glimmend en glanzend?

Allerlei typen koperen pannen

Koperen pannen moet je ‘seasonen’

Wat heb je nodig voor het ‘seasonen’ van je (nieuwe) koperen pannen? Hieronder vind je een stappenplan. 

 1. Voorbehandeling: was de pan.
 2. Breng olie aan en coat de pan.
 3. Verhit de pan op het fornuis of in de oven.
 4. Droog de pan af en herhaal.

Wat heb je nodig als je jarenlang plezier wil halen uit je koperen pan?

 • Een eetlepel plantaardige olie. Er kunnen ook andere oliën gebruikt worden, zoals druivenpit-olie, canola-olie of pinda-olie. Maar het is aan te raden om plantaardige olie te gebruiken voor non-stick oppervlakken. Boter of olijfolie zijn niet geschikt omdat ze sneller aanbranden. Heel veel olie heb je niet nodig; net genoeg om de bodem mee te bedekken is voldoende.  
 • Water uit de kraan. Dit heb je nodig om de pan mee af te kunnen spoelen.
 • Zeep. Een milde afwaszeep is het beste geschikt.
 • Papieren doekje. Om de olie mee te verspreiden.
 • Gasfornuis of oven. Gebruikelijk wordt een oven gebruikt, maar op het gasfornuis voldoet ook wel.
 • Een zachte doek. Om de pan mee te wassen.
 • Ovenwanten, voor veiligheid.

Lees ook: de 10 beste koperen pannen om voor je keuken te kopen

Stap voor stap instructies voor het behandelen van je koperen pan

 1. Voorbehandeling: Was de pan. 
  Voordat je begint met het seasonen is het belangrijk dat je de pan eerst wast met warm water en een milde afwaszeep. Let op dat je niet gaat schuren! Hierdoor kunnen krassen ontstaan in je nieuwe pan. Gebruik een zachte doek om de pan heel zachtjes in te zepen. Spoel de pan af met warm water. Droog de pan vervolgens af met een zachte en schone doek. Controleer of de pan helemaal schoon is en er geen zeep-resten meer in zitten. Je moet dit vooral zeker doen als het gaat om een spiksplinternieuwe pan!
 2. Olie aanbrengen en coaten. 
  Voeg ongeveer een eetlepel plantaardige olie toe aan de pan. Neem het papieren doekje en wrijf de olie heel zachtjes over de hele bodem en over de zijwanden van de pan. Gebruik een olie die niet snel heet wordt. Dit zal voorkomen dat de olie te snel verbrand en het hele proces van seasonen wordt verstoord.
 3. Verhitten op het fornuis of in de oven
  Verhit de pan op het fornuis of in de oven. Let er op dat je je ovenwanten bij de hand houdt. 
  Verhitten op het fornuis: Zet het vuur op medium. Zet de pan op het vuur en wacht totdat de olie begint te walmen. Haal de pan van het vuur af. 
  Verhitten in de oven: Je moet de oven voorverwarmen op 150 graden Celcius. Zorg ervoor dat de oven goed voorverwarmd is en doe de geoliede pan in de oven. Laat het 20 minuten in de oven staan. Haal de pan (met ovenwanten aan!) uit de oven.  
 4. Afdrogen, gebruiken en herhalen
  Wat je nu moet doen is controleren of de olie goed opgedroogd is in de pan. Dit zal ervoor moeten zorgen dat de olie alle oneffenheden, die van nature in de pan zitten, heeft gevuld (die oneffenheden zijn er misschien nog na seasoning, ook al zie je ze niet). 
  Nadat de olie helemaal is afgekoeld en opgedroogd, veeg je de overtollige olie af met een schoon en zacht papieren doekje. Nu is je koperen pan helemaal klaar om gebruikt te worden voor het koken.

Nog enkele handige tips

 • Wat je zeker ook kan doen om de levensduur en de kwaliteit van je koperen pannen te bewaren is het volgende: Wees voorzichtig! Pas op dat je je mooie pan niet laat vallen of per ongeluk hier en daar ergens aan stoot. Koper is gevoelig en je zou er dus zo een lelijke deuk in kunnen maken. Meestal worden de pannen opgehangen om zodoende de kans op deuken te minimaliseren.  
 • Gebruik geen bijtende chemicaliën of afwasmiddelen om je koperen pannen te reinigen. Deze zullen je koperen pan aantasten en beschadigen. Ook de anti-aanbak-laag zal hierdoor verdwijnen.
 • Gebruik je koperen pan waarvoor het bestemd is. Er zijn verschillende koperen pannen op de markt die speciaal gemaakt zijn voor bepaalde gebruiksdoeleinden. Gebruik dus bijvoorbeeld een sauspan voor het maken van een sausje en een soeppan voor het maken van een soep en ga zo maar door.
 • Voor het glimmend houden van je koperen pan aan de buitenkant, kan je de pan af en toe aan de buitenkant poetsen met citroensap. Gebruik een zachte doek met wat citroensap erop en wrijf zachtjes op de buitenwanden, steel en de bodem om de pan weer mooi glimmend te krijgen.
 • Het proces van seasonen moet je tenminste een of twee keer per jaar doen om de kwaliteit van je koperen pan te garanderen. Voor betere resultaten is het toch aangeraden om je koperen pan eens in de zoveel maanden te seasonen. Dit zal ervoor zorgen dat je je pan heel lang goed houd en dat de anti-aanbak-laag niet verdwijnt.

Lees ook: beste inductie kookplaten van mooie witte tot de perfecte met afzuiging en zelfs eentje met een oven, wij hebben ze beoordeeld