Let op deze zaken vóórdat je je koperen pan in de oven doet

Koperen pan in de oven
Cookinglife.nl

 

Je hebt de sprong gemaakt, je hebt geïnvesteerd in een koperen pannen-en-potten set. Fantastisch!

Je weet niet hoe je ooit zonder hebt gedaan en lacht als je iemand anders ziet koken met hun minderwaardige
pannen.

Maar je kunt het daar natuurlijk niet bij laten, je wilt bewijzen dat je culinaire kunsten ongeëvenaard zijn.

Dus je probeert meer avontuurlijke recepten uit. De perfecte biefstuk misschien? Een stoofpot met gebrade kip? Of een authentieke Franse uiensoep?

Maar deze recepten hebben elks één ding in gemeen:

 

Je start ze namelijk op het fornuis en voltooit ze in de oven.

 

Nu is de vraag dus; kan je koperen pan zo in de oven?

 

Dit zijn de belangrijkste zaken om op te letten of je pan in de oven kan:

  • Materialen als een keramische laag doen het altijd goed, in combinatie met echt koper niet te vinden maar wel deze koperkleurige keramische pannen
  • Gebruik het liefste geen non-stick oppervlak, zoals deze echte koperen koekenpan met binnenkant van roestvrij staal
  • Let erop dat het materiaal van het handvat ook geschikt is
  • Let op hoe het handvat is bevestigd aan de pan, de handvaten bij deze set zijn bijvoorbeeld genageld
  • Zorg ervoor dat de pan die je kiest in de oven past, kies desnoods voor afneembare handgrepen, zoals bij deze pannenset

 

Koperen pan in de oven

 

 

De Do’s en Don’ts

Voor het koper hoef je jezelf geen zorgen te maken. Dat smelt pas bij 1085°C. Als je oven deze temperaturen bereikt, dan zou de oven zelf ook smelten, en de rest van de keuken ook trouwens.

Er zou ook niet veel van je gerecht overblijven.

Koperen potten en pannen zijn zelden een 100% koper. Het zijn de andere materialen waar je rekening mee moet houden:

  • keramiek
  • aluminium
  • titanium
  • roestvrij staal
  • of gietijzer

Deze worden vaak gebruikt in het maken van deze pannen en zijn perfect oven-bestendig. Mijn favoriete zijn deze van roestvrij staal

Iets om naar uit te kijken is tin. Tin smelt bij 231.9°C en het is dus niet onrealistisch om ‘vegen’ of kleine plasjes in de pot of pan te zien bij te hoge temperaturen.

Dit is niet altijd een probleem in de oven omdat het water dat aanwezig is in de ingrediënten, steeds een 100°C blijft tot dat het opgekookt is.

En als het water opgekookt is, dan brand je eten aan. Nee bedankt!

Een groter probleem voor koperen potten en pannen, het hoeft zelfs geen koper te zijn, is een non-stick oppervlak. Je kent ze wel.

De magische zelfs-aangebrande-kaas-blijft-niet-plakken die je ziet op infomercials of kookprogramma’s. Deze zijn vaak gemaakt van teflon (PTFE).

Deze kun je best mijden in de oven. Verschillende studies van DuPont© tonen aan dat dit materiaal giftige gassen begint uit te stoten bij 230°C.

Hoewel teflon misschien geen goed idee is, wil dit natuurlijk niet zeggen dat geen enkele non-stick pan in de oven kan.

Keramische non-stick coatings als deze zijn erg in trek en je kunt wel zien waarom. Vrij van PTFE en PFOA, maakt deze pannen milieuvriendelijk en ook gezonder om te gebruiken.

Belangrijker nog, in verband met dit artikel, is dat ze perfect in de oven kunnen zonder dat ze de non-stick eigenschap verliezen.

Ideaal!

Als je toch nog niet zeker bent van je zaak, check dan bij de fabrikant. Zelfs de verpakking kan je al snel vertellen wat je moet weten. Zie je een symbooltje van een oven? Dan mag je er gerust van zijn dat je koperen pan in de oven kan.

Niet te vergissen met het microgolf symbool! Geen enkele koperen pan kan in de magnetron. Maar dat wist je al.

 

Allerlei typen koperen pannen

 

Can you handle it?

Goed, je bent overtuigd, je pan is van het juiste materiaal gemaakt. Nadat je stuk kip lekker goudbruin ziet, gooi je de groentjes erbij met de bouillon.

Die gaat dan recht de oven in zodat de kip verder kan braden tot je stoofpot helemaal klaar is.

Maar voordat je het weet gaat je brandalarm af. Je doet de oven open en krijgt gelijk een rookwolk in je gezicht. Geweldig!

De handgreep van de pot is helemaal gesmolten en is nu een grote brandende brij op de bodem van je oven. Alles wat je ooit hebt kunnen dromen.

De koperen pan mag dan wel van het juiste materiaal zijn, je mag niet vergeten dat de hendel misschien niet bestendig is tegen de hitte.

Een goed voorbeeld; ik heb een klein pannetje dat mijn hand- en
vingerafdruk op zijn handvat heeft staan. (eigenlijk hoogtijd dat ik het weg smijt).

koken & tafelen algemeen

Terwijl ik aan het koken was voor mijn vegetarische vrouw en mezelf, had ik het kleine pannetje gebruikt om gauw een beetje kip voor te bereiden voor mezelf zodat het niet in contact kwam met het, anders, vegetarische maaltijd.

Nu was ik vergeten om de handgreep van het fornuis weg te draaien. Bijgevolg van dien, toen ik naar het pannetje greep, ging mijn hand los door het handvat.

Behoorlijk onaangenaam, aangezien mijn hand nogal verbrand was.

Wees zeker dat het handvat van je koperen potten of pannen, hittebestendig zijn. Fenol (een type van plastiek), silicone of rubber zijn niet voldoende. Deze smelten immers ergens tussen 176°C en 232°C.

Er zijn enkele varianten die vele hogere temperaturen, zonder probleem, aankunnen maar dan kun je best even checken bij de fabrikant.

 

Let op dat het handvat ook in de oven kan

Heeft er iemand hier een doek?

 

Liefst heb je handvaten van materialen zoals roestvrij staal, gietijzer, brons of gewoon van koper, zoals de
rest van de pan.

Let natuurlijk wel op dat je altijd ovenwanten gebruikt om de pan achteraf weer uit de oven te halen. Ik hoef je niet te vertellen dat de hendels ongelofelijk heet zullen worden.

Maar ik vertel je het wel want je weet best dat, dat voor iemand, ergens, niet duidelijk was.

 

Welk materiaal Bestand tegen temperatuur van
Fenol 176°C
Silicone 176°C-232°C
Roestvrijstaal +260°C
Keramiek +260°C
Gietijzer +260°

 

Last, maar zeker niet least; neem even een kijkje naar hoe de handvaten zijn bevestigd aan de pannen of potten. Als ze vast- geschroefd, gelast of genageld zijn, dan ga je vast geen problemen hebben. Deze pannenset hier is uitstekend omdat de handvaten vastgenageld zijn.

Minder vaak zijn de handvaten vastgelijmd, maar het gebeurt toch nog. Uiteraard is deze methode niet ovenbestendig en komen ze er gelijk af als je het toch riskeert.

 

Past je koperen pan wel in je oven?

Gemakkelijk te vergeten, maar voordat je begint te koken, kijk dan eerst of de pan wel degelijk in de oven past.

Voor potten is dit meestal geen probleem en het hangt natuurlijk ook af van de grote van je oven.

Een pan is een ander verhaal. Het lange handvat van een grote pan is vaak bijna zo lang als de diameter van de pan zelf. Gebruik desnoods een iets kleinere pan of een pot als de maat een probleem is.

Dus test het even uit voor het te laat is.

Een goede oplossing voor dit zijn de pannen met afneembare handgrepen. Je klikt deze vast aan de pan als je ze van het fornuis neemt, je zet de pan netjes in de oven en klikt het er gewoon terug af. Deze pannenset die ik hier heb gevonden is bijvoorbeeld een goede optie wat dit betreft.

Dan hoef je je gelijk geen zorgen te maken of het handvat hittebestendig is want het komt nooit in aanraking met
hogere temperaturen.

Heet genoeg voor jou?

Zoals ik al eerder heb vermeld, smelt koper pas bij 1085°C dus dat is alvast geen probleem. Maar wat is nu wel de gepaste temperatuur voor een koperen pan?

Koper geleidt hitte “like a boss”. Het warmt sneller op dan meeste metalen en verkort dan ook effectief de kooktijd. Dit wil tegelijkertijd ook zeggen dat de oven niet op de hoogste setting hoeft.

De juiste koperen pan kan de hitte gemakkelijk aan maar ze hebben geen hoge temperatuur nodig om je maaltijd perfect
voor te bereiden.

Een medium setting is meer dan voldoende voor je koperen potten en pannen en bovendien hoef je ze ook
niet voor te verwarmen.

Anders is, voordat je het weet, het ene ingrediënt gaar voor het andere. Maar zoals je goed weet, raden meeste chefs aan dat je alle ingrediënten voordien voorbereidt.

Bereid je een gerecht dat enkele uren moet sudderen? Geen enkel probleem!

Een koperen pan met de juiste handvaten en het correcte materiaal kan gewoon in de oven voor zolang als nodig is.

Trouwens, een gerecht laten sudderen doe je niet op een hoge temperatuur.

Met een koperen pan laten sudderen in de oven

 

Wat hebben we vandaag geleerd?

Als je het tot hier hebt gehaald, dan weet je inmiddels alles dat er te weten valt over je koperen pan en als deze nu wel of niet in de oven kan.

In het geval dat je dan toch iets gemist hebt, vat ik het hier snel nog eens allemaal op.

Wat kan wel in de oven?

  • Koperen pannen gemaakt met keramiek, titanium, gietijzer, aluminium of roestvrijstaal
  • Pannen en potten met hittebestendige handvaten
  • Handvaten die goed bevestigd zijn. Bv: gelast, genageld, geschroefd

Wat kan niet in de oven?

  • Te grote pannen en potten
  • Pannen gemaakt met tin of teflon
  • Handvaten die bevestigd zijn met lijm

Waar naar uit te kijken?

  • Gebruik steeds ovenwanten
  • Non-stick pannen en potten kunnen hun effectiviteit verliezen na een tijd
  • Hoge kooktemperaturen zijn niet nodig voor koperen pannen

Conclusie

Als je koperen potten- en pannenstel van een respectabel bedrijf komen dan hoef je jezelf geen zorgen te maken.

PTFE- en PFOA-vrije pannen zijn standaard tegenwoordig en keramische non-stick pannen worden ook snel de norm. Teflon en tin vind je zo vaak niet meer.

Het zijn dus de koper-keramiek geïnfundeerde pannen die je wilt.

Liefst met een afneembare handgreep maar metalen handvaten zijn voldoende. Hier vind je enkele uitstekende voorbeelden van hoge kwaliteit koperen potten en pannen.

Nu dat je bewapend bent met al de juiste informatie, kan niets je nog stoppen om je culinaire kunsten naar nieuwe hoogtes te brengen. Je vrienden en familie zullen vast onder de indruk zijn.

We kijken al gretig uit naar jouw interpretatie van de perfecte biefstuk

 

Pannen - Mepra Store

Leave us a Message