6 manieren voor schoonhouden koperen pan die je nooit had bedacht

6 onconventionele schoonmaakmiddelen voor je koperen pan

 

Het oog wil ook wat!

Rustiek of winkelnieuw, zo maak je op natuurlijke wijze koperen pannen schoon

Zou je die prachtige schijn van een nieuwe pan graag behouden zonder artificiële middelen? Of hou je wel van het natuurlijk verouderingsproces van jouw koperen pan maar wil je het gewoon op de juiste manier schoonhouden?

Dit is perfect mogelijk, maar een koperen pan heeft zeker wat meer liefde nodig dan een aluminium of stalen pan.

In dit artikel kan je leren wat de beste methodes zijn voor het onderhoud van koperen pannen en hoe je deze kan toepassen zelfs zonder de aankoop van nieuwe producten!

Lees ook voordelen van het gebruik van koperen pannen

 

In het kort, dit zijn de beste manieren om je koperen pannen schoon te maken:

  • Gebruik zout en witte wijnazijn
  • Pak de citroensap en baking soda
  • Doe zout op een citroen en gebruik deze om je pan te reinigen
  • Ook met ketchup kun je vervelende vlekken verwijderen
  • Tandpasta is een handig en sterk reiniginsmiddel dat je altijd in huis hebt
  • Cola is erg goed om koper te reinigen

 

Hieronder zal ik alle methoden verder behandelen en je laten zien hoe je jouw koperen pannen schoon en mooi kunt houden.

 

Moet ik mijn koperen pan poetsen?

 

Neen, dit moet je in principe niet. Het mooi opblinken van een pan is geen vereiste voor de werking van het product.

Met gebruik zal de pan verkleuringen vertonen, onder andere door de inwerking van warmte en het snelle oxidatieproces van koper, wat een nogal rustiek uiterlijk teweegbrengt.

Vind je dit persoonlijk zeer mooi of stoort het je niet? Dan is het geen probleem om je potten en pannen met deze look te behouden.

Maar we kennen allemaal het beeld van een lange reeks koperen pannen die de set van kookshows decoreert.

Je ziet ze vaak zelfs voordat de kok je opvalt, gerangschikt van klein naar groot boven het kookeiland, terwijl het intense licht de prachtige schijn reflecteert.

De sfeer gecreëerd door deze potten en pannen deed net zoveel voor ons genot dan het koken zelf. Voor veel mensen is een koperen pan zelfs een erfstuk die generaties binnen dezelfde familie blijft en daarom willen ze deze zo goed mogelijk verzorgen.

Voor dit esthetische belang van jouw koperen pan, kunnen we je verschillende methodes voorstellen.

Sommige gebruiksmiddelen zullen je misschien verbazen en voor de meeste moet je zelfs niet speciaal naar de winkel gaan.

 

Hoe maak ik mijn koperen pan blinkend schoon?

 
Het korte antwoord? Puur natuur.
 
 
Vergeet dure koperpoets. Mijd het gebruik van afwasmachines en agressieve middelen, zeker als deze bleekmiddel bevatten.
 
 
Hiermee kan zowel de kwaliteit als het uiterlijk van je pan sterk achteruitgaan. Wil je enkel de pan poetsen zonder op te blinken?
 
 
Dan is een zachte spons met een minder agressieve zeepvariant en warm water meer dan voldoende.

Lees ook: rvs en carbon steel pannen inbranden, zo doe je het

 

Maar om je pan mooi te doen blinken, moet je enkel de kasten opentrekken en een paar alledaagse kookmiddelen verzamelen.

 

Zout en witte wijnazijn / azijn

Deze methode staat bekend als de meeste effectieve met ook één van de snelste werkingen.

 

Dit is hoe je een pan schoonmaakt met zout en witte wijnazijn:

  1. Plaats de pan in de afwasbak en bedek de pan met zout
  2. Giet een kleine hoeveelheid azijn over de pan en voeg daarna nog wat meer zout toe
  3. Laat 15 seconden inwerken. Het begint er al schoner uit te zien!
  4. Neem een doek of sponsje en bedek het met azijn. Begin te poetsen
  5. Voeg wat zout toe aan de zijkanten en schrob deze ook
  6. Spoel af met warm water

 

Citroensap en baking soda

Hoe maak je je koperen pan schoon met citroensap en baking soda?

Dit is hoe:

  1. Mix het sap en de soda samen tot dit een mooi geheel vormt
  2. Breng het mengsel aan op de pan en poets tot de pan weer blinkt
  3. Spoel met warm water

 

Citroen en zout

Je kunt je pan ook met een mengsel van citroen en zout schoonmaken.

Om dit te doen volg je deze stappen:

  1. Snijd de citroen middendoor en voeg zout toe aan de gesneden kant
  2. Wrijf de citroen over de pan en voeg meer zout toe indien nodig
  3. Spoel met warm water

Misschien onverwacht, maar het werkt ook!

 

 

Je koperen pan schoonmaken met Ketchup

Dit kan best verrassend uit de hoek komen, maar ketchup is zeer effectief voor het verwijderen van de oxidatielaag.

Deze methode is het beste om te gebruiken wanneer je te maken hebt met een paar oxidatievlekken. Zo kan je een hele ketchuptroep vermijden!

Zo maak je je pan schoon met ketchup:

  1. Breng een laagje ketchup aan op de nodige plaatsen
  2. Laat de ketchup enkele minuten intrekken
  3. Poets met een sponsje of doek
  4. Spoel met warm water

 

Gebruik tandpasta voor het schoonmaken van je pan

Tandpasta werkt niet enkel voor jou, maar kan ook een koperen pan nieuw leven inblazen. Dit werkt het beste als je eerst zorgt dat eventuele aangekoekte resten verwijderd zijn.

Zo kun je je pan reinigen met tandpasta:

  1. Zorg dat aangekoekte resten zijn verwijderd
  2. Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op de pan
  3. Schrob de pan terwijl je deze onder stromend wat houdt
  4. Spoel af met warm water

 

Cola en gelijkaardige frisdranken

Zelfs Coca Cola kan je helpen met het poetsen van jouw pannen!

Het feit dat net zoals verschillende poetsmiddelen en de bovenvermelde kookmiddelen een bepaalde zuurtegraad bevatten, kan Cola de oxidatielaag op het koper doen oplossen.

Om de pan met cola te reinigen heb je aardig wat cola nodig:

  1. Breng de pan onder in genoeg vloeistof om de koperen randen te bedekken
  2. Laat het 3-4 uur inwerken
  3. Spoel met warm water

 

Wat met de binnenkant van mijn koperen pan?

Ook hier kan je voor een natuurlijk methode kiezen. De meeste koperen pannen hebben nu een binnenkant van roestvrij staal.

Net zoals de koperen buitenkant, kan een vaatafwasser deze laag beschadigen.

Maar soms heb je zeer hardnekkige voedselresten of verkleuringen die je niet weg kan krijgen, zelfs als je de pan een nacht laat weken.

Hiervoor kan je op een gelijkaardige manier te werk gaan als tevoren met het gebruik van azijn en baking soda. Hieronder kan je drie verschillende manieren vinden om tewerk te gaan.

  1. Bedek de bodem van de pan met een laag azijn en baking soda. Laat dit 2-3 minuutjes rusten en was het uit.
  2. Vul de pan nu met een mix van azijn en water (1/3 azijn en 2/3 water) en breng het aan de kook. Laat het rusten tot het is afgekoeld en was de pan uit.

 

Voor de meer hardnekkige vlekken of zelf aangebrande delen:

  1. meng water en baking soda tot het een pasta vormt.
  2. Breng dit aan op de aangetaste delen en laat het 15 minuten intrekken.
  3. Schrob met een spons of doek.
  4. Was de pan uit en voeg wat azijn en water toe met een kleine hoeveelheid baking soda.
  5. Verhit dit ongeveer voor 15 minuten alvorens de mix af te gieten en de pan te schrobben.

 

Om te onthouden…

 

Welke methode je ook wenst te gebruiken, het is belangrijk dat je weet dat je op volledig natuurlijke wijze te werk kan gaan en de producten die zowel je pan als je gezondheid kunnen schaden, perfect kan mijden.

Of je nu de rustieke look wilt cultiveren of de glans wilt behouden, de juiste middelen zijn belangrijk om een langer leven van je kookwaar te garanderen.

Dus experimenteer gerust met alle middelen die we je hebben voorgesteld en kies je favoriete methode!

 

Lees ook: mijn koperen pan bakt aan, dit kun je doen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *