Mijn koperen pan bakt aan, wat kan ik doen?

Help mijn koperen pan bakt aan, wat kan ik doen?

Elke liefhebber van koperen pannen kan je vertellen hoe zalig het is om in een koperen pan te koken. Maar voor het meeste kookplezier dien je je koperen pan goed te onderhouden.

Heb je een koperen pan en heb je alles gedaan voor het eerste gebruik ervan en heb je nu toch last van aankoekende etensresten?

Dat doe je er dan mee? Hoe krijg je een aangebakken koperen pan weer schoon? In dit artikel leggen we uit hoe je dit oplost. Met wat water, zuiveringszout en jahoor ketchup en citroen is elk koperen pan weer zo goed als nieuw te krijgen.

Koperen pannen – stijlvol en klassiek

Koperen pannen zijn niet alleen stijlvol, maar absoluut tijdloos. Echter als je niet zo goed ermee weet om te gaan, dan is het begrijpelijk dat je de waardering ervoor niet kan opbrengen.

Alvorens we het antwoord vinden op de vraag, moeten we eerst achter de oorzaken zien te komen. Wellicht liggen in de antwoorden verweven in de oorzaken. Laten we alles even op een rijtje zetten.

Waarom bakt mijn koperen pan aan?

Een geliefde eigenschap van koperen pannen is dat het goed en even hitte verdeeld over de bodem van de pan. Koper neemt ook snel hitte op. Het aanbakken van de pan kan komen door verschillende redenen. Deze zijn:

  • De pan heeft te lang op het vuur gestaan
  • De pan heeft te lang op het vuur gestaan en heeft vlam gevat
  • De pan heeft te lang leeg op het vuur gestaan
  • De pan heeft te lang leeg op het vuur gestaan en heeft vlam gevat

Als dit gebeurt dan kan het zijn dat de pan een gebrande geur en smaak overhoud. Dat is niet zo prettig. Je wilt dit liever niet. Maar je hoeft je lievelingspan niet weg te gooien, maar je kan proberen om het te fixen.

Mijn koperen pan is toch aangebrand, wat doe ik nu?

Door enkele simpele stappen toe te passen kan jouw kostbare koperen pan waarschijnlijk gered worden.

Stap 1- Verwijder gebrande resten:

Verwijder alle gebrande resten aan de binnenzijde van de pan. Voeg 2 tot 3 druppels afwasmiddel op de bodem van de pan. Vul de pan met water totdat de gebrande resten onder het water liggen. Voeg 2 eetlepels zuiveringszout toe en laat het voor een paar uren staan, tenminste 1 uur.

Stap 2 – Schuur de gebrande resten weg:

Probeer de gebrande resten van de pan te schuren. Let wel gebruik geen staalwol of schuurwol. Laat de pan een nachtje staan als de resten er moeilijk van af gaan. Schrob de resten af van de pan, spoel vervolgens met water en droog de pan af met een theedoek.

Stap 3 – Ketchup op de bodem:

Zet nu de pan neer met de gebrande bodem van de pan naar boven gericht en te zien. Haal je ketchup erbij en eet even een frietje. Nee hoor, dat is een geintje! Maar je hebt wel de ketchup echt nodig.

Giet nu een even dik laagje ketchup over de bodem van de pan. Laat de ketchup inwerken voor 1 uur en geef de zure delen van de ketchup de gelegenheid om de gebrande delen ‘op te vreten’. Was vervolgens de bodem van de pan met heet water en schrob tegelijkertijd met een zachte schuurpads. Spoel het helemaal af en droog de pan met een droge doek.

Stap 4 – Zout / bloem / azijn mengels op de bodem:

Neem nu 60 tot 125ml witte azijn en doe het in een magnetron veilige schaal. Stop de schaal in de magnetron en verwarm het azijn voor 30 seconden op medium-hoog.

Mix nu in een 2e schaal 90 gram tafelzout met 90 gram bloem, terwijl de azijn opwarmt. Haal de schaal met azijn uit de magnetron en meng het met de inhoud van de 2e schaal. Meng alles samen totdat er een soort pasta ontstaat. Verdeel de pasta over de bodem van de pan.

Wrijf de zout / bloem / azijn pasta in op de bodem van de pan met een doekje. Laat de pasta staan op de pan totdat het opdroogt. Veeg de resten van de pasta af  met een doekje en spoel de bodem van de pan in heet water.

Stap 5 – Laatste vlekken met citroen:

Pak nu een citroen en snijd het met een mes in tweeën. Leg het gesneden deel van de citroen op wat tafelzout om het te bedekken. Wrijf vervolgens op de plekken waar er nog gebrande resten of hardnekkige vlekken zitten op de pan. Wrijf door totdat de vlekken verdwijnen. Spoel de pan af met heet water en veeg droog met een schone doek.

Aangebrande koperen pan met citroen schoonmaken

Opnieuw seasonen

Nu de pan weer schoon is, mag je ervan uitgaan dat de anti-aanbaklaag er ook van af is gegaan door het schrobben en wrijven. Wat je dus zeker weer moet doen is de pan opnieuw ‘seasonen’. Hoe je dat weer moet doen kan je hier lezen.

Koken met koper – echt aan te raden

Een koperen pan onderhouden heeft zoals je ziet toch wel wat extra werk nodig. Al met al valt het wel te doen, zeker met een beetje liefde en geduld. Het is best een intensieve aanpak, maar wel eentje die jou kan helpen om je geliefde koperen pan weer helemaal mooi en glanzend te krijgen.

Zorg goed voor je koperen pan

Wie van zijn of haar koperen pannen houdt heeft het er absoluut voor over om dit ‘liefdewerk’ te doen. Het kan bijvoorbeeld een erfstuk zijn, of jouw favoriete pan. Je kunt deze methode trouwens ook toepassen voor het schoonmaken van andere soorten keukengerei van koper.

En als je de bovenste methode hebt toegepast en de pan dan toch niet te fixen is, dan is het tijd voor een nieuwe koperen pan. Hoe jammer het ook is voor je favoriete pan.

Een nieuwe koperen pan kopen

Je zal toch een andere pan moeten bestellen indien de gebrande delen echt niet meer eruit te krijgen zijn. Kies niet de eerste en de beste pan die je ziet, maar kies een goede pan. Een koperen pan koop je in principe maar 1 keer in je leven bij wijze van spreken, want het is een kostbare investering.

Onderhoud voor, tijdens en na gebruik van je koperen pan zal de levensduur van je pan bepalen. Met koperen pannen kun je de meest fantastische gerechten bereiden waar andere pannen minder zouden presteren. Ze doen het bijvoorbeeld geweldig in de oven. Wij vinden koken met koper heerlijk!

Verder lezen? Hier vind je nog meer tips om jouw mooie koperen pan te onderhouden en schoon te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *