Mijn RVS pan is verkleurd… dit kan je doen om het op te lossen

by Tamara | Last Updated: juni 24, 2020

Wie van koken houdt weet als geen andere dat jouw beste gerechten tot stand komen wanneer je in jouw favoriete pan kookt.

Heel wat fanatieke koks koken het liefste in een RVS pan, dat is een pan gemaakt van roestvrijstaal.

RVS kookpot verkleurd

Verkleuring van jouw RVS pan

Maar wat doe je als jouw favoriete RVS pan is verkleurd? Op de bodem of zijkanten van de pan is er dan een regenboogachtige vlek te zien.

Op zich is dit niet schadelijk, maar helaas niet mooi om te zien bij het koken.

In dit artikel helpen we jou om achter de oorzaak te komen van de verkleuring en bieden zeker ook de oplossing om jouw favoriete pan terug te brengen in zijn mooie oude glimmende staat.

En als je toch in de ‘schrob fase’ bent beland is het niet verkeerd om ook slimme oplossingen te bekijken. Zeg eens eerlijk, niemand wil de halve dag bezig zijn met een pan schoonmaken.

Mijn RVS pan is verkleurd, wat kan ik doen?

Afhankelijk van de soort verkleuring zal je moeten nagaan wat de beste oplossing is voor jouw RVS pan. Zo weet je of je de pan moet weken, bestrooien met zuiveringszout of begieten met koolzuurhoudend water.

Zo kom je erachter welke methode het meest geschikt is voor jouw probleem:

Aangebrande voedselresten

Voor het verwijderen van de vlekken die zijn ontstaan door aangebrande voedselresten ga als volgt te werk:

Brandvlekken

Een mogelijke oplossing voor het verwijderen van brandvlekken is om zuiveringszout te gebruiken:

Watervlekken

Om watervlekken te verwijderen kan je een verschillende methoden toepassen:

Mocht je de voornoemde middelen niet bij de hand hebben, dan kan je de pan ook een tijdje weken in azijn en daarna met een mild afwasmiddel schoonboenen. Zorg er altijd voor dat je de pan met een droge theedoek helemaal afdroogt.

Hoe komt de verkleuring?

De verkleuring van je RVS pan kan aan zowel de binnenkant als de buitenkant van de pan optreden. Dit heeft verschillende oorzaken die te maken hebben met het onjuiste gebruik van de pan:

Hoe voorkom ik de verkleuring?

Het goed onderhouden van je RVS pan zal je wat moeite kosten. Maar dat heb je er wel voor over want van een goede kwaliteit RVS pan kun je heel lang plezier hebben.

De beste manier om de pan zo lang mogelijk mooi te houden is om te voorkomen dat je in de echte ‘schrob fase’ terecht komt. Wie niet wil schrobben moet slim zijn. Je kan dus het volgende doen:

Het voordeel van koken met RVS pannen

Er wordt vaak voor een RVS pan gekozen omdat het materiaal goed warmte verdeeld. Ook werkt het RVS staal, mits goed onderhouden, als een natuurlijke anti-aanbaklaag. Eentje zonder chemicaliƫn zoals die bijvoorbeeld worden gebruikt bij de meeste non-stick pannen.

Een andere reden is dat RVS pannen zeer lang meegaan vanwege het duurzame materiaal. En uiteindelijk ook zeker omdat een roestvrijstalen pan gewoon mooi is, met een klassieke en bijna tijdloze uitstraling. Dat geeft extra plezier wanneer je ermee kookt.

Goede verzorging is het halve werk

De beste manier om jouw RVS pan mooi te houden is om er goed voor te zorgen. Je kan nu met deze tips zeker voorkomen dat je te veel kwijt bent aan schrobben aan je mooie en kostbare pan.

Maar mocht er een keertje toch verkleuring optreden, dan is dit ook geen ramp. Nu ben je helemaal geholpen en op de hoogte over de beste oplossingen om jouw RVS pan weer mooi en glimmend te maken van binnen en van buiten.

Lees ook: zo kun je RVS pannen inbranden