De beste soort pan voor een keramische kookplaat | onze beoordeling

De beste soort pan voor een keramische kookplaat

Een keramische kookplaat heeft als voordeel dat het gemakkelijk schoon te maken is, je geen gas verbruikt en dat het relatief goedkoop is om aan te schaffen.

Je moet wel letten op een aantal zaken, waar je misschien niet direct bij stilstaat. Hier hoort onder meer de soort pannen die je kan gebruiken op een keramische kookplaat bij.

Wij hebben in dit artikel de beste pannen voor een keramische kookplaat voor je op een rij gezet. Zo kan je sneller overgaan tot het kopen van dé beste pannen en zet je binnen no-time fantastische gerechten op tafel. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om toch?!

De beste pan voor een keramische kookplaat

Om je op weg te helpen hebben wij hier onze top 3 beste pannen voor een keramische kookplaat voor je op een rijtje gezet. Verderop in het artikel vind je nog meer tips voor koken op een keramische kookplaat en waar je op let bij het kopen van een pan.

De beste pannen voor een keramische kookplaat in een overzicht

Soort panNaam productSpecificatiesAfbeelding
BraadpanTHE LUXURY ART Koperen braadpan Ø28cm met dekselDrie laags koper-alu-RVS pan van The Luxury Art, geschikt voor onder andere keramische kookplaten. Inhoud 3 – 4,9L met koperkleurige buitenkant, handgrepen en een deksel. THE LUXURY ART Koperen braadpan met deksel
(bekijk meer afbeeldingen)
StoofpanKustaa gietijzeren casserole pan Ø29cm ovaal “Red/Black”Mooie gietijzeren stoofpan van Kustaa, geschikt voor keramische kookplaat. Met anti-aanbak emaille aan de binnenkant, handgrepen en deksel, met een inhoud van 4,7L. Kustaa gietijzeren casserole pan
(bekijk meer afbeeldingen)
KoekenpanLe Creuset Les Forgées Koekenpan Ø28cmKoekenpan van gesmeed aluminium met RVS handgreep met een inhoud van inhoud van 2,1L. Met anti-aanbaklaag en geschikt voor keramische kookplaten. Le Creuset Les Forgées Koekenpan
(bekijk meer afbeeldingen)

Aanrader nummer 1 – Koperen braadpan met deksel

Deze koperen braadpan is wat ons betreft in elk huishouden onmisbaar en staat daarom met stip op nummer één.

Op keramische kookplaten is het belangrijk dat de bodem van de pan glad en dik is. Deze pan heeft dat en omdat de pan ook nog eens van koper is wordt de warmte optimaal geleid.

De maat van de pan zorgt ervoor dat je eigenlijk van alles in de pan kan klaarmaken. Het is een investering, maar echt de moeite waard. De adviesprijs voor deze schitterende pan is €276,30, maar je kan goede aanbiedingen scoren bij Mepra store waar je de pan voor €149 kan aanschaffen.

Aanrader nummer 2 – Gietijzeren braadpan met deksel

Een mooie tweede plek hebben wij voor deze gietijzeren pan gereserveerd. Deze pan is wat vriendelijker voor het budget, want voor €59,95 koop je de pan bij VidaXL.

Een gietijzeren pan als deze is perfect voor het maken van stoofgerechten. Je kan bijvoorbeeld je vlees aanbraden in de pan en als je alle ingrediënten hebt toegevoegd kan je de pan met deksel in de oven zetten.

Zet de pan een paar uur op een lage temperatuur en je hebt een overheerlijke stoofschotel met minimale inspanning.

Aanrader nummer 3 – Koekenpan met anti-aanbaklaag

De derde plek geven wij aan deze prachtige koekenpan van Le Creuset. Een koekenpan is natuurlijk een pan die in geen één keuken mag ontbreken.

Er zijn koekenpannen in verschillende maten, maar wat ons betreft is dit een ideale “starters-pan”. Je kan er niet alleen je eitje in bakken, maar je verwarmt er snel en makkelijk maaltijden mee op. Je bakt er heerlijke pannenkoeken in en een biefstukje braden lukt ook perfect in een pan met deze maat.

Het merk Le Creuset is een van de meest toonaangevende merken als het aankomt op bakken en braden en menig professioneel chef-kok kiest Le Creuset als favoriet merk.

Deze koekenpan heeft een adviesprijs van €119, maar met een beetje mazzel loop je tegen een mooie aanbieding aan. Bij Fonq hebben ze regelmatig aanbiedingen en het is de moeite waard de site af en toe eens te bezoeken om te kijken wat de aanbiedingen van het moment zijn.

Overstappen op keramisch koken

Ga je verhuizen of ga je de keuken verbouwen? En stap je over van bijvoorbeeld een gasaansluiting naar keramisch koken? Dan zal je wel even moeten wennen aan de tijd dat het duurt om de pan warm te krijgen op het fornuis.

Geef de kookplaat tijd om op te warmen

Gas en ook inductie zorgen ervoor dat je pan snel opwarmt. Maar omdat keramische kookplaten eerst de verwarmingselementen moeten opwarmen, duurt het wat langer om je pan goed warm te laten worden.

Pannenkoeken bakken op een keramische kookplaat

Dit is voor het bereiden van veel gerechten toch belangrijk om te weten. Denk aan iets simpels als pannenkoeken – is je pan te koud, dan kan je de eerste pannenkoek weggooien!

Of wil je vlees bakken? Dan moet je de pan goed warm hebben, want in een koude pan kan je het vlees niet dichtschroeien. Ook wokken lukt pas goed met een hete pan en dus zal je even geduld moeten hebben voor je de eerste hand groenten in de wok kan gooien.

Nieuwe kookplaat – nieuwe pannen?

Moet je een investering doen en nieuwe pannen aanschaffen, omdat je ofwel nog geen pannen hebt of omdat je oude pannen niet meer geschikt zijn?

Dan kan je via bol.com mooie sets aanschaffen waar je in ieder geval goed mee uit de voeten kan. Je kan later natuurlijk altijd nog je serie uitbreiden met pannen die je fijn vindt te gebruiken.  

Een goed begin…

Deze vijfdelige pannenset heeft ook accessoires en is hiermee het ideale starterspakket – wellicht een mooi cadeau voor je zoon/dochter die voor het eerst op kamers gaat?

En het is een perfecte set, want het is geschikt voor keramische kookplaten en ook kan je de pannen als je verhuist weer op een andere warmtebron gebruiken.

In tegenstelling tot het gebruik van de pan op gas vervormt de bodem van de pan niet bij het gebruik op een keramische plaat en dus kan je de pan later altijd weer gebruiken op een andere warmtebron. Deze set is ook geschikt voor inductie.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een pan voor een keramische kookplaat?

Een aantal tips voor je hier wanneer je overweegt om op een keramische kookplaat over te stappen.

Platte bodem voor goed contact met de kookplaat

Je moet ervoor zorgen dat de pannen aan de onderkant glad en stevig zijn. Omdat de warmte alleen via de glasplaat de pan kan opwarmen is het contact met de plaat van groot belang.

Heb je pannen van een tijdperk waarbij je op gas kookte? Je kan ze nog wel gebruiken op een keramische plaat (in tegenstelling tot wanneer je overstapt van gas naar inductie).

Maar omdat pannen vaak door de hitte van gasvlammen enigszins zijn vervormd kan het zo zijn dat de pannen niet goed aansluiten op de glasplaat en je daardoor de pan niet goed opwarmt.

Goede warmtegeleiding

Een stevige bodem is belangrijk voor een goede geleiding van de warmte. Hoe beter de warmte geleidt, hoe gelijkmatiger de pan warm wordt. Hierdoor wordt je eten overal in de pan op dezelfde snelheid gaar. Dat is toch wel een vereiste van een goede maaltijd op tafel zetten!

In wezen kan je elke pan gebruiken op keramische kookplaten. Hierbij geldt hoe beter de pan, hoe beter je het eindresultaat kan maken. Ook al ligt het toch nog steeds wel aan je kookkunsten en je eigen inzet, slechte pannen kunnen een goede kok behoorlijk dwars zitten.

Waar let je op als je een pan koopt?

Natuurlijk let je op de maat van de pan en het soort pan. Wat heb je nodig, waar ga je het voor gebruiken? Voor welke kookplaat is de pan geschikt, en voor welke niet?

Als je duidelijk in je hoofd hebt wat je zoekt, dan kan je gaan nadenken over je budget, het materiaal en het merk van de pan.

Wat geef je uit aan de pan?

Goedkoop is duurkoop. Dat geldt ook voor pannen. Misschien kan je beter een goede investering doen en een pan hebben die 30 jaar of langer meegaat (goede merken geven soms zelfs levenslange garantie!), dan elk jaar een nieuw goedkopere pan kopen.

Niet alleen kunnen pannen aan de oppervlakte schade krijgen, pannen met anti-aanbaklaag moet je op de juiste manier gebruiken om ervoor te zorgen dat er niets van de teflon-laag in je eten terecht komt. Niet iedereen is even positief over een anti-aanbaklaag.

De koperen braadpan van de Toscana serie die we als we nummer één hebben omschreven hierboven heeft een perfecte warmtegeleiding en geen discutabele anti-aanbaklaag. Daarnaast zorgt de maat van de pan ervoor dat de pan een favoriet is voor zowel professionele koks als de hobby-ende thuiskok.

De pan biedt uitkomst voor het maken van soepen, sauzen en vleesgerechten en zelfs een snelle roerbak één-pans-maaltijd kan je hierin prima bereiden.

Zorg goed voor je mooie pan

Was de pan wel met de hand af. Koperen pannen kunnen niet goed tegen de vaatwasser. Maar je zal merken dat de pan gemakkelijk en snel te reinigen is. Er zal niet snel iets in aanbakken en de met de zachte kant van de spons en een warm sopje heb je binnen een mum van tijd weer een schone pan.

Het onderhouden van koperen pannen is belangrijk en gelukkig hebben wij daar eerder al een leuk artikel over geschreven.

Pan nummer twee op onze lijst kan ook niet in de vaatwasser (sorry, we doen het niet expres!). Gietijzeren pannen zijn ook beter af te wassen met de hand, maar ook hier zal je zien dat het schoonmaken een fluitje van een cent is.

Goede geleiding en behoud van de warmte

De pannen worden goed warm en dat zorgt er eigenlijk voor dat aanbakken niet snel gebeurt. Natuurlijk is het wel van belang dat je de pan goed invet met boter of olie.

Het ideale van een gietijzeren pan is dat het de warmte ontzettend goed binnenhoudt en dat je de pan zonder enig probleem in de oven kan zetten. Je creëert op z’n Engels gezegd een “Dutch oven”. Ja, we zijn er zelfs wereldwijd beroemd om!

Onverwoestbaar gietijzer

Je moet er wel rekening mee houden dat gietijzeren pannen zwaar zijn, maar dat is dan ook eigenlijk een van de weinige nadelen. De pan is onverwoestbaar. Je koopt echt een pan voor het leven.

Bij pannen met een anti-aanbaklaag moet je nog ontzettend oppassen dat het oppervlakte van de pan niet beschadigd raakt of dat de pan niet te heet wordt. Bij een gietijzeren pan kun je eigenlijk zonder nadenken roeren en bakken. Je moet van goede huize komen wil je een gietijzeren pan beschadigen.

Wokken kan ook op een keramische kookplaat

Ben je nou niet zo van de stoofmaaltijden, die lang in de oven moeten garen? Ben je iemand die liever snel iets gezonds op tafel zet? Dan ben jij zeker een fan van wokken?

Een goede wokpan is eigenlijk ook in elke keuken van tegenwoordig onmisbaar. Probeer erop te letten dat de bodem van de wok goed recht is en het een relatief groot oppervlakte heeft.

Woks hebben per definitie een kleine diameter als bodem en een grote diameter aan de bovenkant. Woks die geschikt zijn voor gas kunnen een vrij spitse bodem hebben, omdat gas ook de zijkanten van de wok kan bereiken. Zeker op de speciale wokbranders die veel gaspitten hebben.

Zorg wel voor de juiste wok voor keramisch koken

Maar een keramische plaat kan alleen van onderen verwarmen. Je moet dus extra goed letten op de goede warmtegeleiding van de pan. En hoe meer de pan contact maakt met de plaat, hoe beter de pan kan opwarmen.

Hoog vuur (veel warmte) is onmisbaar om te wokken. Dat moet je dus zien na te bootsen op de keramische kookplaat.

Deze wokpan van BK biedt een goede mogelijkheid voor wokken op een keramische kookplaat. En met een adviesprijs van nog geen €50 is het een budgetvriendelijke pan. De coating is krasvast en bevat geen teflon. Het is dus slijtvast en gezond! Een rijsttafel bereiden wordt zo een peulenschil!

Wat is nu eigenlijk een keramische kookplaat?

Een keramische kookplaat moet je niet verwarren met een inductieplaat.

Het verschil met een inductieplaat

Keramische kookplaten maken gebruik van verwarmingselementen. Dat kan je ook zien omdat de kookplaten rood worden als ze warm worden. De warme elementen maken de plaat warm en de warme plaat maakt de pan warm.

Dit is echt iets anders dan inductie. Inductieplaten maken namelijk gebruik van magnetische velden om direct de pannen op te warmen en niet de plaat of verwarmingselementen.

Keramische kookplaten blijven lang warm

De platen van een keramische kookplaat blijven door het gebruik van de verwarmingselementen ook langer warm. Zet je de platen uit dan duurt het even voordat de verwarmingselementen zijn afgekoeld. Je moet hier altijd rekening mee houden als je kleine kinderen in de buurt hebt.

Maar ook als je bijvoorbeeld de aardappels afgiet en je de pan terugzet op de plaat; zorg ervoor dat je de pan niet op een hete plaat zet. Voor je het weet branden je aardappels aan.

Zorg voor een goede elektrische aansluiting

Een keramische kookplaat heeft dus verwarmingselementen onder een glazen plaat. De verwarmingselementen worden warm via een elektrische aansluiting (met een vijf-polig stopcontact).

Zorg ervoor dat je een aparte groep hebt aangesloten in je meterkast, want op het moment dat je de plaat aanzet wordt er in één keer een hoop energie gevraagd. Als je dit op een groep zet met bijvoorbeeld andere apparaten, dan heb je grote kans dat je stoppen doorslaan.

Lees ook: beste koperen pannen met keramische coating

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *