De 5 beste sauteerpannen beoordeeld | één voor elk budget

Beste sauteerpan voor jouw gerechten

Een sauteerpan, ook wel sauteuse genoemd, wordt gebruikt voor het aanbraden van ingrediënten. Dit soort pannen hebben een hogere rand, waardoor je er meer ingrediënten in één keer mee kan bereiden.

Ook kun je het eten gemakkelijk omscheppen en door elkaar roeren, zonder dat het overboord valt. Schaf je een sauteerpan aan met deksel, dan kun je er naast aanbraden en bakken ook in stoven. 

Over het algemeen kunnen we pannen in vier groepen opdelen, namelijk sauspannen, kookpannen, braadpannen en bakpannen. De sauteerpannen behoren onder de bakpannen. Deze komt erg overeen met de koekenpan, maar is anders door zijn hogere rand.

Er wordt trouwens vaak onterecht beweerd dat sauteerpannen en hapjespannen precies hetzelfde zijn. Echter hebben sauteerpannen een schuine rand en hapjespannen juist een rechte rand. Verder dienen ze dezelfde functie.

Mijn absolute favoriet is deze sauteerpan van Le Creuset met een geweldige prijs/ kwaliteit verhouding. Straks vertel ik er nog wat meer over en over de top andere keuzes.

De beste sauteerpannen die we konden vinden

In dit artikel willen we jou een overzicht bieden van de beste sauteerpannen op de huidige markt. Er zijn tegenwoordig veel fabrikanten die sauteerpannen hebben opgenomen in hun assortiment.

De sauteerpan is er eentje die perfect is voor het klaarmaken van roerbakmaaltijden, grote stukken vlees en eigenlijk alle soorten gerechten die lang moeten sudderen.

Ook is de sauteerpan zeer geschikt voor het maken van sauzen. Omdat de sauteerpan een pan is die niet mag ontbreken in jouw keukengerei-collectie, moet je natuurlijk wel weten welke de meest geschikte versie voor jou is.

Voordat we verder ingaan op de in’s en out’s van de sauteerpan, vertellen we je graag eerst welke volgens ons de beste sauteerpannen van nu zijn.

Daarna zullen we onze favoriete nummer één en twee verder in detail toelichten en wat extra informatie bieden over de sauteerpan in het algemeen. Ook zullen we je het recept geven van een smakelijke maaltijd die je perfect kan bereiden met je gloednieuwe sauteerpan.

SauteerpanSpecificatiesAfbeelding
Le Creuset Les Forgées Sauteerpan Ø 30 cmZeer goede prijs / kwaliteitsverhouding: Le Creuset Sauteerpan is een luxe aluminium pan met een zeer sterke antiaanbaklaag dat voorkomt dat het voedsel zal aanbakken. De pan is bovendien makkelijk schoon te maken, en het is de perfecte pan wanneer je een gerecht gaat bereiden voor een groep personen. Le Creuset is over het algemeen een wat duurder merk, maar van zeer goede kwaliteit.Onze favoriete sauteerpan Le Creuset Les Forgées
(bekijk meer afbeeldingen)
Cosy&Trendy Copenhagen Professionele Sauteerpan met deksel Ø 24 cmGoed hanteerbaar vanwege de twee handvaten: Zeer mooie sauteerpan van roestvrijstaal geschikt voor alle denkbare warmtebronnen inclusief inductie. Ultra-platte deksel, rechte vorm en rechthoekige handvaten voor een unieke look. Bodem met afgeronde rand voor een betere hitteverdeling. Cosy&Trendy Copenhagen Professionele Sauteerpan met deksel
(bekijk meer afbeeldingen)
Le Creuset Sauteerpan Ø 28 cmRood geëmailleerd gietijzer maakt deze sauteerpan zeer robuust en een echte blikvanger:Mooi rode en robuuste sauteerpan van Le Creuset gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Heeft een prachtig houten handgreep, die koel blijft tijdens gebruik. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen en heeft een diameter van 28cm. Le Creuset Sauteerpan Ø 28 cm
(bekijk meer afbeeldingen)
Demeyere Apollo Conische Sauteuse – zonder Deksel – Ø24 cmKomt in verschillende maten en maakt zeer nauwkeurig koken mogelijk: Demeyere staat bekend als het produceren van hoogwaardig kookgerei en is al sinds 1967 een begrip in deze industrie. Deze Semeyere Apollo Conische sauteerpan is een must-have in de keuken voor het bereiden van kritische gerechten omdat je zeer nauwkeurig te werk kan gaan. De pan gaat overigens lang mee, wat de prijs het 100% waard maakt.Demeyere Apollo Conische Sauteuse - zonder Deksel - Ø24 cm
(bekijk meer afbeeldingen)
Voque sauteuse conisch 20cmBudgetvriendelijk: Deze sauteerpan heeft een goede anti-aanbaklaag opgebouwd uit drie lagen teflon. De pan heeft een stevig handvat met cooltouch functie, waardoor je jezelf nooit zal verbranden tijdens het bakken. Ook is deze vaatwasser bestendig. De pan is echter alleen geschikt voor elektrisch koken en ook te gebruiken in de oven.Voque sauteuse conisch 20cm
(bekijk meer afbeeldingen)

Onze favoriet – Le Creuset Les Forgées Sauteerpan

Houd jij enorm van koken en sta jij bekend om jouw unieke kookkunsten? Speel jij liever safe en geef jij zonder problemen wat meer geld uit voor een extreem goede pan? Dan is deze sauteerpan van Le Creuset misschien wel een nieuwe aanwinst voor jouw mooie keukencollectie.

Koken gaat ontzettend handig en snel met deze chique pan, die gemaakt is van aluminium. De anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat het voedsel niet aankoekt.

Veilige en multifunctionele sauteerpan

Ook hoef je je geen zorgen te maken over het vrijkomen van chemische stoffen, want deze pan is alleen maar geproduceerd uit niet-schadelijke en goede materialen. Omdat het voedsel niet aanbakt, is de pan ook gemakkelijker om schoon te maken.

De pan heeft verder een prima diameter, wat deze uiterst geschikt maakt voor het bereiden van grote maaltijden of eten voor een grote groep mensen. 

Hier heeft Cookinglife een goede video van de Les Forgées serie:

Hij is hier te koop bij Fonq

Kenmerken van deze sauteerpan

  • De pan is van aluminium en de handgrepen van RVS
  • De handgrepen zijn ergonomisch ontworpen en hebben ook nog eens een koudgreep om verbranding tegen te gaan
  • De diameter van de pan is 30 cm
  • Met enorm sterke antiaanbak-laag
  • Zonder PFOA en PTFE (schadelijke stoffen)
  • Geschikt voor alle warmtebronnen (elektrisch, gas, inductie, keramisch, oven)

Duurzaamheid van jouw keukengerei

De pannen van Le Creuset Les Forgées zijn ontzettend duurzaam en robuust. De materialen die zijn gebruikt voor het ontwikkelen van deze pan zijn van de beste kwaliteit.

Met deze pan kun je er zeker van zijn dat die niet vervormd. Met deze sauteerpan heb je in een mum van de tijd een verrukkelijke maaltijd bereid. De pannen van deze serie zijn allemaal geschikt voor de vaatwasser, echter wordt er geadviseerd om de pannen met de hand af te wassen.

Eén omdat door de antiaanbak-laag voedsel toch niet blijft plakken en afwassen geen probleem moet zijn, en twee om de pan zo lang mogelijk mee te laten gaan. De pan is ideaal om in te wokken, te braden en te bakken. Ook mooi is dat de fabrikant levenslange garantie geeft bij deze pan.

Beste prijs / kwaliteitverhouding bij deze sauteerpan

Er zijn een groot aantal reviews achtergelaten door klanten die deze pan hebben aangeschaft en zeer tevreden zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld beweerd dat de Le Creuset sauteerpan een fantastische pan is die mooi is qua design en handig in gebruik.

Sommige klanten geven aan de pan wat prijzig te vinden, maar tegelijkertijd geven ze ook toe veel waar ze voor hun geld te hebben. Er zijn mensen die een bijpassende deksel bij de pan hebben gekocht zodat ze meer kanten uit kunnen met de sauteerpan.

De prijs / kwaliteit verhouding bij deze sauteerpan is prima en volgens alle klanten is deze pan een echte aanrader. Niets anders dan vijf sterren voor deze geweldige sauteerpan van Le Creuset!

Over de pannen van Le Creuset

Le Creuset is opgericht in het jaar 1925 en is sindsdien deskundig op het gebied van de ontwikkeling van braad- en stoofpannen uit gietijzer.

Het merk steekt veel tijd en energie in het vervaardigen van deze pannen, elke pan heeft namelijk zijn unieke gietvorm die steeds na het gieten ongedaan wordt gemaakt. Daarna worden alle pannen met de hand geëmailleerd. Als laatste gaan ze iedere pan na op eventuele defecten.

Unieke pannen van goede kwaliteit

Alleen op deze manier worden de allerbeste en meest robuuste pannen ontwikkeld. Le Creuset onderscheidt zich duidelijk van de andere pannenfabrikanten en is erop gericht alle kookfanaten de beste producten aan te bieden voor in de keuken, waar de hoogste kookprestaties mee kunnen worden bereikt.

Niet alleen het doel is belangrijk, ook besteden ze veel aandacht aan het uiterlijk van hun producten. De producten van Le Creuset zijn daarmee kwalitatief ontzettend sterk, elegant en zeer handig in gebruik. 

Zeer uitgebreid assortiment

Verder is Le Creuset werkelijk van alle markten thuis binnen de kookindustrie. Kookgerei voor simpele en alledaagse gerechten met het gezin, of een chique diner voor twee bij brandend kaarslicht.

Voor iedere situatie heeft Le Creuset een oplossing. Het merk beschikt over diverse assortimenten, waarbij verschillende materialen worden gebruikt in het ontwerp ervan: onder andere RVS, textiel, siliconen, aardewerk, en gesmeed aluminium.

Daarnaast zijn de pannen van Le Creuset ook een perfect geschenkidee voor de professionele chefkok of de moeder die van koken haar grote passie heeft gemaakt. Dit zal een cadeau zijn waar werkelijk jarenlang met veel plezier gebruik van kan worden gemaakt.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Cosy&Trendy Copenhagen Professionele Sauteerpan met deksel

Ben jij op zoek naar een iets voordeligere pan, die je elke dag kunt gebruiken en toch lang meegaat? In dat geval is de Copenhagen Professionele Sauteerpan met deksel van Cosy&Trendy een goede optie.

Cosy&Trendy is een merk dat zich ontfermt over het aanbieden van kwalitatief kook- en tafelgerei en elegant servies. Cosy&Trendy is er eigenlijk voor alle situaties omtrent het huishouden, koken, en decoratie van jouw huis en tuin. En dat altijd op een zo voordelig mogelijke manier.

Kenmerken van deze sauteerpan

  • Geschikt voor werkelijk alle warmtebronnen, inclusief de oven (tot 240 °C)
  • Gemaakt van duurzaam roestvrij staal
  • De pan heeft een ultra-platte deksel, rechte vorm en rechthoekige handvaten voor een unieke look
  • Je kunt de pan gebruiken zonder olie of boter, wat gezond koken stimuleert
  • De handvaten zijn stevig bevestigd voor veilig koken en een fijne hanteerbaarheid van de pan

Professionele looks voor een vriendelijke prijs

De Copenhagen collectie van Cosy&Trendy is er speciaal voor de fijnproevers die graag gezond en efficiënt willen koken in het meest kwalitatieve keukengerei.

De afgeronde bodem van de sauteerpan zorgt voor een uitstekende warmtegeleiding en is geschikt voor alle warmtebronnen, inductie en oven inbegrepen. De volumeaanduidingen zorgen voor extra gebruiksgemak en de bijpassende deksel maakt ook sudder-gerechten fijn mogelijk.

Deze is hier te koop bij VidaXL

Over Cosy&Trendy

Cosy&Trendy vindt zijn oorsprong in België en werd opgericht in het jaar 2006 door Billiet-Vanlaere die ruim 85 jaar ervaring heeft in de kookindustrie en woonwereld.

Het merk wil het dagelijks leven voor iedereen zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk maken door mooie producten aan te bieden tegen aantrekkelijke prijzen. Producten waarmee je de lekkerste gerechten kunt bereiden in de keuken, of waar je je huis mee kan inrichten.

Een prachtig gedekte tafel voor een romantisch diner, of accessoires die het huishouden vergemakkelijken. Een merk dat rekening houdt met het budget van bijvoorbeeld jonge stellen die voor het eerst producten gaan kopen voor hun nieuwe huis. Dit allemaal volgens de laatste trends op het gebied van huis- en keukenproducten. 

Cosy&Trendy heeft diverse lijnen binnen het assortiment, waaronder 500° by Cosy&Trendy, Bar Basics by Cosy&Trendy, en voor de professionelen onder ons Cosy&Trendy for Professionals met zeer bestendige en handige producten. Cosy&Trendy laat zijn dat ze expert zijn in hun branche, en dat mooie en kwalitatief hoge producten niet persé duur hoeven te zijn.

Wat is sauteren nu precies?

“To saute” is een werkwoord dat je waarschijnlijk meerdere malen voorbij hebt zien komen bij internationale kookprogramma’s op tv. Wat je ook vaak hoort is “sauteed” vegetables, wat dus gesauteerde groenten betekent. Als je dit vertaald naar het Nederlands, wordt daar dus geroerbakte groenten mee bedoeld.

Echter is er een verschil tussen wokken en sauteren. Een wokpan is vaak rond van vorm, terwijl een sauteerpan een vlakke bodem heeft. De sauteerpan mag eigenlijk niet ontbreken in de pannencollecie van een ware kookfanaat.

Al helemaal niet wanneer het een gewoonte is dat er groepen mensen thuis bij je komen dineren en waarbij je niet zomaar een simpele maaltijd op tafel wilt zetten. Je besteedt graag een groot deel van je vrije tijd in de keuken om de lekkerste recepten te experimenteren en daarvoor heb je louter de beste pannen nodig!

Materialen van de sauteerpan

De sauteerpan kun je kopen in diverse soorten materialen en dit is een belangrijk punt bij het aanschaffen van de juiste pan.

Roest-vrijstaal ofwel RVS

Vaak wordt de sauteerpan van RVS gemaakt, in combinatie met aluminium wat zorgt voor een optimale warmtegeleiding.

Heb je al zo’n mooie RVS pan thuis, maar is deze verkleurd? Hier lees je hoe je dit makkelijk weer oplost en jouw pan weer mooi maakt.

Koper is ook mooi

Ook kun je een sauteerpan kopen waarbij RVS word gecombineerd met koper. Dit soort pannen zien er chique uit en zijn een aanrader voor de echte kookliefhebber. Enige nadeel is dat de koperen sauteerpan meer onderhoud vereist dan een aluminium pan. Vooral het eerste gebruik van een koperen pan verdient wat aandacht.

Aan de andere kant, als je dat onderhoud goed en regelmatig uitvoert, dan kan zo’n pan heel lang meegaan. Een beetje geld uitgeven aan zo’n pan is dan zeker geen slecht idee.

Gietijzer voor duurzaamheid

Daarnaast zijn er ook nog gietijzeren sauteerpannen (zoals bijvoorbeeld onze nummer 3 in het lijstje hierboven). De voordelen van koper en aluminium is dat het goede warmtegeleiders zijn en een pan snel opwarmen.

RVS en gietijzer doen er wat langer over om op te warmen, maar houden warmte lang vast vanaf het moment dat ze opgewarmd zijn. Deze twee materialen zijn geschikt voor inductiekookplaten. 

Met of zonder anti-aanbaklaag

Wanneer je een sauteerpan zonder anti-aanbaklaag aanschaft, is het voordeel dat je op hogere temperaturen kunt koken. Dit zorgt voor een knapperig effect voor het voedsel. Daarnaast zijn pannen van deze materialen vaak geschikt voor in de oven.

Kies je echter voor een sauteerpan met anti-aanbaklaag (zoals onze nummer 1 en ook 5 in het overzicht), dan kun je gemakkelijk de ingrediënten bakken zonder dat ze vastplakken aan de pan. Ook het schoonmaken van de pan gaat dan handig en snel.

Deksels en handgrepen

Dan zijn er nog sauteerpannen met of zonder deksel. Een bijpassende deksel is handig want dan weet je zeker dat deze goed op de pan past en deze goed afsluit. Om een gerecht te laten sudderen wil je de pan kunnen afsluiten zodat de hitte goed binnenblijft en je minder energie verbruikt.

Uiteindelijk komen sauteerpannen met een steel als handvat of handgrepen aan beide kanten. Waar je hierbij voor gaat is simpelweg een kwestie van wat jij gemakkelijker in het gebruikt vind. Handvaten geven een betere grip op de pan. Echter een steel, zoals je die ook bij een steelpan vind, geeft meer wendbaarheid.

De keuze is ruim, welke is jouw ideale sauteerpan? Wij hebben de verschillende opties voor je op een rijtje gezet met onze aanraders in een top 5.

Een heerlijk recept geschikt voor de sauteerpan

Benieuwd naar een lekker recept dat je klaar kan maken met jouw sauteerpan? We kunnen ons best voorstellen dat je je gloednieuwe aanwinst meteen wil uitproberen. En dat doe je dan natuurlijk meteen op een grootse manier!

Wat dacht je van heerlijke Lamsnootjes met gebakken dadels? Dit recept komt uit de Marokkaanse keuken en is simpel te bereiden. Voor vier porties heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Scheutje olijfolie
  • 2 nootjes boter
  • 2 uien
  • 1 el bloem
  • 200 gram dadels (of meer, naar smaak)
  • 1 el kurkumapoeder
  • Kruidenmengsel (tijm, peterselie, laurier bijvoorbeeld)
  • Snufje peper
  • 2 el suiker
  • Snufje gemberpoeder
  • Een beetje peterselie
  • 700 gram lamsnootjes
  • Oranjebloesemwater

Lees ook: de beste hapjespannen voor inductie

Lamsnootjes met gebakken dadels

Verwarm allereerst de oven voor op ongeveer 180°C. Doe vervolgens één van de twee nootjes boter in jouw gloednieuwe sauteerpan. Leg de lamsnootjes in de boter en laat deze ongeveer één minuut aan elke kant grillen op hoog vuur. Gooi er wat peper en zout overheen naar smaak, en haal ze vervolgens uit de pan.

Hak de uitjes in kleine stukjes en gooi deze in de sauteerpan samen met een scheutje olijfolie. Houdt zacht vuur aan en wanneer de uitjes gefruit zijn voeg je de kurkuma, gemberpoeder en suiker toe.

Roer de massa door elkaar en laat eventjes sudderen. Gooi wat bloem door de massa, roer het geheel nogmaals en doe er wat water bij. Doe de kruiden erbij en laat alles zo’n 15 minuten op zacht vuur staan.

Nu is het tijd om de dadels te ontpitten. Pak vervolgens een kommetje en doe daar het andere nootje boter in (zacht of gesmolten), suiker en wat oranjebloesemwater. Dompel nu de dadels in deze vloeistof en leg ze vervolgens op een ovenplaat. Laat ze zo’n 10 minuutjes in de oven bakken.

Wentel de lamsnootjes in de saus die je eerder had bereidt en laat het vlees nog een aantal minuutjes bakken aan beide kanten. Gooi eventueel nog wat peper, zout en peterselie over het vlees.

Snijd als laatste de lamsnootjes in grote of kleine plakjes naar voorkeur en serveer deze met de dadels uit de oven. Je kan het vlees serveren met bijvoorbeeld een frisse couscous of een zomerse salade.

Naast een sauteerpan mag ook een goede braadpan niet ontbreken in jouw collectie aan keukengerei. Hier zetten wij de verschillende braadpannen voor je op een rijtje.