Waarom je een aspergepan zou moeten hebben: tips en de beste koop

waarom je een aspergepan zou moeten hebben

Met de winter in aantocht, lijkt het aspergeseizoen nog ver uit zicht. Toch is de ‘koningin van de groenten’ een ontzettend goede bron van vitamines en mineralen; en dat terwijl asperges maar weinig calorieën bevatten.

De perfecte groente dus, om in de wintermaanden je weerstand een beetje op te krikken. Wist je dat ze bovendien je mentale veerkracht stimuleren?

Genoeg redenen dus om ook buiten het aspergeseizoen, deze groente op het menu te zetten.

Een goede en effectieve manier om asperges te koken is door gebruik te maken van de aspergepan. Een aspergepan is een hoge smalle pan, die specifiek bedoeld is voor het klaarmaken van asperges.

Mijn keuze is deze Imperial Kitchen aspergepan, helemaal van roestvrij staal en door de lengte voor verschillende doeleinden te gebruiken, niet alleen maar voor asperges.

Dat maakt de pan uiteraard gelijk wat handiger dan voor maar één soort groente.

Ga je voor de budget keuze dan is deze Hendi 4 liter een goed alternatief waar je toch ook veel plezier van zult hebben in het bereiden van heerlijke asperges.

Hieronder zal ik een meer uitgebreide beoordeling geven van mijn keuzes en waarom je voor deze zou moeten kiezen.

De beste aspergepannen beoordeeld

Er zijn natuurlijk meer aspergepannen waaruit je kunt kiezen en ik heb er veel bekeken en onderzocht. Uiteindelijk is hier de top 3 pannen waar je eigenlijk uit zou moeten kiezen:

MerkKorte reviewAfbeelding
Beste overall: Imperial KitchenHeel veelzijdig voor zowel asperges garen, pasta koken en andere groenten blancheren inclusief glazen deksel met ontluchtingsgat.Imperial Kitchen aspergepan
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste budget: Hendi 4 literVoor nog geen €25,- een hele handige keukenhulp voor het bereiden van Asperges. Mist echter een ontluchtingsgat voor extra gemak.Hendi aspergepan (bekijk meer afbeeldingen)
Luxe aspergepan: Habonne RobustLuxe en design staan centraal bij deze wat duurdere aspergepan van Habonne. Edelstaal en de gebruiksvriendelijkheid is dan ook wel tot in de puntjes verzorgd met inhoudsindicatie en eenvoudig af te gieten deksel.Habonne robust aspergepan (bekijk meer afbeeldingen)

Lees ook over: de Bergner koperen grillpan als een van de beste koperen pannen

Beste overall: Imperial Kitchen aspergepan/ pastapan

Imperial Kitchen aspergepan
(bekijk meer afbeeldingen)

Het voordeel van de Imperial Kitchen aspergepan is zijn veelzijdigheid. Hij is gemaakt van stevig RVS en de pan is van zodanige hoogte, dat de asperges er staand in gegaard kunnen worden, maar dat hij ook geschikt is om pasta mee te koken.

Dit bevordert ook een perfecte garing van zowel de steel als de kop van de asperge. Heel handig dus.

Niet alleen dat, maar de Imperial Kitchen is ook geschikt voor verschillende kookoppervlakken waaronder ook inductie en keramiek, eigenlijk geschikt voor alle warmtebronnen.

Samen met de bijgeleverde glazen deksel met druk ontluchtingsgat om overkoken te voorkomen is het de perfecte partner om je asperges lekker in te garen. Ook te gebruiken om andere groentes te koken of blanceren of diverse pasta’s en natuurlijk inclusief een eveneens van RVS gemaakte gaasmand.

Check actuele prijzen en beschikbaarheid hier bij bol.com

Beste budget: Hendi aspergepan 4 liter

Hendi aspergepan
(bekijk meer afbeeldingen)

Wanneer je op zoek bent naar een meer budgetvriendelijke variant dan de Imperial Kitchen, dan is er de Hendi aspergepan. Eveneens van roestvrijstaal is het een erg stevige budget keuze met een capaciteit van maar liefst 4 liter.

Met de handige bijgeleverde mand kun je de asperges in één keer uit het water tillen zodat je niet moeilijk hoeft te doen met tangetjes of andere manieren van oppakken.

Deze Hendi pan is daarnaast ook geschikt om andere groenten te stomen, hoewel we hier wel het ontluchtingsgat missen. Daarnaast is de RVS deksel wat minder luxe en door het ontbreken van het gat wat minder handig.

Maar al met al voor de prijs van nog geen €25,- onze beste budget keuze.

Bekijk hem hier bij Cookinglife

Luxe aspergepan: Habonne Robust

Habonne robust aspergepan
(bekijk meer afbeeldingen)

Een van de meest luxe aspergepannen, gemaakt van RVS edelstaal. Er is veel design gestoken in het ontwerp van deze pan, waardoor je kleine details in het gebruiksgemak zult gaan merken.

Zo is er een handige inhoudsaanduiding en is het deksel speciaal ontworpen om afgieten gemakkelijk te maken met de minst mogelijke inspanning. Heb je ooit zo’n vervelende pan gehad waarbij het deksel niet op zijn plaats wil blijven zitten?

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Aspergeschiller is het volgende wat je nodig zult hebben

Nu we de pannen hebben gehad, laten we nog even de aspergeschiller bespreken.

Ik heb hier nog 3 top-keuzes in verschillende prijscategorieën:

MerkBeoordelingAfbeelding
WüsthofDit is de duurste aspergeschiller van het stel en is bijna gelijk aan de prijs van een pan in sommige gevallen. Hij is dan wel van rvs edelstaal en perfect uitgebalanceerd, waardig voor een professionele keuken en een must als je veel asperges zal moeten schillen.Wusthof aspergeschiller
(bekijk hem hier)
WeisHelemaal gemaakt van RVS, ook het handvat. Dit is een middenklasser wat betreft de prijs. Een van de opvallende voordelen in deze prijscategorie is de traploze instelbaarheid en hij is vaatwasser bestendig.Weis aspergeschiller
(bekijk meer afbeeldingen)
Cosy & TrendyGeenszins een professionele uitvoering maar een erg handige dunschiller voor de hobbykok die een lekker avondje asperges wil eten.Cosy & Trendy aspergeschiller
(bekijk meer afbeeldingen)

De voordelen van de aspergepan op een rijtje

Zoals hierboven al vermeld is de aspergepan een smalle hoge pan. De asperges komen rechtop in een bijbehorend mandje te staan, dat in de pan kan worden gezet.

Doordat de pan de hoogte in gaat, passen de asperges er helemaal in. Je hoeft nu dus geen moeite meer te doen een lage, brede pan te vinden waar de asperges horizontaal inpassen, want ze kunnen nu verticaal worden geplaatst. Dit zorgt ook voor meer ruimte op het fornuis.

Het kan een uitdaging zijn een asperge perfect gaar te koken of stomen. De onderkant van de steel is namelijk vaak veel dikker dan het delicate kopje.

Wanneer ze in een brede pan worden gekookt, is het moeilijk de perfecte garing te bereiken. Voordat de stengel helemaal beetgaar is, is de aspergekop vaak al wat zompig geworden.

Het onnodig lang koken van het aspergekopje, komt ook de smaak niet ten goede.

De aspergepan is zodanig ontworpen dat de perfecte garing zonder al te veel moeite bereikt kan worden. De asperges worden verticaal in het mandje geplaatst.

Dit mandje kan vervolgens in de aspergepan worden gezet, met de kop van de asperges naar boven gericht. Door de aspergepan maar voor de helft te vullen met water, worden de kopjes van de asperge gestoomd, in plaats van gekookt.

De stengels hebben zo genoeg tijd om in het water gaar te koken, terwijl de stevigheid van de kopjes niet verloren gaat. Hierdoor blijven de kopjes knapperiger dan wanneer je de hele asperge al liggend in een brede pan zou koken. Het is juist ook dit deel van de asperge dat vaak de meeste smaak bevat.

Het mandje waarmee de pan wordt geleverd, is voorzien van een hengsel dat je in kunt klappen wanneer je de asperges aan het koken (en stomen) bent.

Het mandje is voorzien van heel veel kleine gaatjes, waardoor het tevens als vergiet kan functioneren bij het afgieten van de asperges.
Wanneer de asperges gaar zijn gekookt, kun je heel handig met een ovenwant of pannenlap het hengsel optillen.

Het water loopt dan automatisch uit het mandje terug in de pan. Je hoeft niet meer bij de gootsteen het vocht te verwijderen en hebt ook geen vergiet of zeef meer nodig om de asperges af te gieten.

Hoewel de naam doet vermoeden dat deze pan alleen bedoeld is voor asperges, is de aspergepan een veelzijdige keukenhulp. Het is niet alleen heel handig om asperges te bereiden in deze hoge, smalle pan, maar ook andere (lange) groenten, pasta’s en aardappelen kunnen met gemak hierin worden gekookt of gestoomd.

Denk bijvoorbeeld aan maïskolven of lange slieren spaghetti, die beide door hun lengte niet zomaar in elke pan passen.

Ook eieren – die vaak worden gegeten in combinatie met asperges – kunnen perfect worden gekookt in de aspergepan. Na het koken kun je simpelweg het mandje uit de pan tillen en deze rechtstreeks onder de koude kraan houden om zo de eieren te laten ‘schrikken’.

Het mandje dat fungeert als zeef, vergemakkelijkt op deze manier ook het blancheren van groeten.

Die heerlijke asperges koken in een pan

In de introductie is al vermeld dat asperges vol zitten met vitaminen en mineralen. Het eten van ‘het witte goud’ heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen.

Zo zijn ze een sterke bron van antioxidanten, voorkomen ze een opgeblazen gevoel en er wordt zelf beweerd dat asperges stoffen bevatten die kanker kunnen voorkomen.

Doordat groenten in de aspergepan ook gestoomd kunnen worden, blijven de meeste van deze voedingsstoffen behouden, dit in tegenstelling tot het koken van groenten, waarbij een groot percentage van de vitamines verloren gaat.

Je hoeft de pan slechts te voorzien van een klein laagje water, voordat je het mandje, met de groente van jouw keuze, erin plaatst. Wanneer het water kookt kun je de deksel op de pan plaatsen, waardoor de groenten worden gestoomd.

Ook wordt er bij het stomen van groenten meer smaak behouden dan wanneer je de groeten kookt.

En mocht je nog niet overtuigd zijn om nu een aspergepan op je verlanglijstje te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat de mineralen en aminozuren in asperges verlichting kunnen geven aan je kater.

De perfecte reden dus, om rond de feestdagen een paar perfect gestoomde aspergekoppen te consumeren.

Bekijk het aanbod aspergepannen hier bij bol.com

Veelgestelde vragen rondom de aspergepan

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hier in de comments. Voor nu zal ik de meest gestelde vragen vast beantwoorden:

Wat is de beste manier om asperges te bereiden?

Plaats de asperges in een mengkom en besprenkel met de olijfolie. Werp de stroken erin, bestrooi ze met Parmezaanse kaas, knoflook, zout en peper. Leg de asperges op een bakplaat in een enkele laag. Bak in de voorverwarmde oven tot ze zacht zijn, 12 tot 15 minuten, afhankelijk van de dikte.

Hoe stoom je asperges in een pan?

Instructies:

  • Plaats water in de onderste helft van een aspergepan. Voeg zout en boter toe en breng aan de kook.
  • Snijd de droge uiteinden af van de asperges. Als de stroken dik zijn, schil ze dan lichtjes met een dunschiller. Plaats ze in de bovenste helft van de stoomset.

Kun je asperges rauw eten?

Je kunt namelijk asperges rauw eten. Een van mijn favoriete recepten voor rauwe asperges is met linten van asperges en granaatappelparels. Rauwe asperges zijn ook geweldig met feta-kaas en radijs.

Kun je de hele aspergestronk eten?

Ja, behalve de bodem van de stengels, die te taai en taai zijn. Ik ben geen vegetariër die rauw wil eten, maar alleen een beetje stomen houdt hem knapperig en lekker. Probeer het niet te gaar te maken – het is niet lekker wanneer ze zacht en slap te zijn.

Moet asperges worden geschild voordat ze worden gekookt?

De kans is groot dat je groene asperges in de winkel klaar zijn om te worden gekookt zonder te worden geschild – geen gedoe, geen mopperen, geen moeite. Mocht je echter vinden dat jouw specifieke groep een paar stronken heeft die een beetje taai en vezelig zijn in de buurt van de basis, dan kun je wat plek schillen om de ergste gebieden te verwijderen.