Waarom je een aspergepan zou moeten hebben

waarom je een aspergepan zou moeten hebben
Cookinglife.nl

Met de winter in aantocht, lijkt het aspergeseizoen nog ver uit zicht. Toch is de ‘koningin van de groenten’ een ontzettend goede bron van vitamines en mineralen; en dat terwijl asperges maar weinig calorieën bevatten. De perfecte groente dus, om in de wintermaanden je weerstand een beetje op te krikken. Wist je dat ze bovendien je mentale veerkracht stimuleren? Genoeg redenen dus om ook buiten het aspergeseizoen, deze groente op het menu te zetten.

Een goede en effectieve manier om asperges te koken is door gebruik te maken van de aspergepan. Een aspergepan is een hoge smalle pan, die specifiek bedoeld is voor het klaarmaken van asperges. De pan is van zodanige hoogte, dat de asperges er staand in gegaard kunnen worden. Dit bevordert ook een perfecte garing van zowel de steel als de kop. Heel handig dus, maar wat zijn nou precies de voordelen van de aspergepan?

De voordelen van de aspergepan op een rijtje

Zoals hierboven al vermeld is de aspergepan een smalle hoge pan. De asperges komen rechtop in een bijbehorend mandje te staan, dat in de pan kan worden gezet. Doordat de pan de hoogte in gaat, passen de asperges er helemaal in. Je hoeft nu dus geen moeite meer te doen een lage, brede pan te vinden waar de asperges horizontaal inpassen, want ze kunnen nu verticaal worden geplaatst. Dit zorgt ook voor meer ruimte op het fornuis.

Het kan een uitdaging zijn een asperge perfect gaar te koken of stomen. De onderkant van de steel is namelijk vaak veel dikker dan het delicate kopje. Wanneer ze in een brede pan worden gekookt, is het moeilijk de perfecte garing te bereiken. Voordat de stengel helemaal beetgaar is, is de aspergekop vaak al wat zompig geworden. Het onnodig lang koken van het aspergekopje, komt ook de smaak niet ten goede.

De aspergepan is zodanig ontworpen dat de perfecte garing zonder al te veel moeite bereikt kan worden. De asperges worden verticaal in het mandje geplaatst. Dit mandje kan vervolgens in de aspergepan worden gezet, met de kop van de asperges naar boven gericht. Door de aspergepan maar voor de helft te vullen met water, worden de kopjes van de asperge gestoomd, in plaats van gekookt. De stengels hebben zo genoeg tijd om in het water gaar te koken, terwijl de stevigheid van de kopjes niet verloren gaat. Hierdoor blijven de kopjes knapperiger dan wanneer je de hele asperge al liggend in een brede pan zou koken. Het is juist ook dit deel van de asperge dat vaak de meeste smaak bevat.

Het mandje waarmee de pan wordt geleverd, is voorzien van een hengsel dat je in kunt klappen wanneer je de asperges aan het koken (en stomen) bent. Het mandje is voorzien van heel veel kleine gaatjes, waardoor het tevens als vergiet kan functioneren bij het afgieten van de asperges.
Wanneer de asperges gaar zijn gekookt, kun je heel handig met een ovenwant of pannenlap het hengsel optillen. Het water loopt dan automatisch uit het mandje terug in de pan. Je hoeft niet meer bij de gootsteen het vocht te verwijderen en hebt ook geen vergiet of zeef meer nodig om de asperges af te gieten.

Pannen - Mepra Store

Hoewel de naam doet vermoeden dat deze pan alleen bedoeld is voor asperges, is de aspergepan een veelzijdige keukenhulp. Het is niet alleen heel handig om asperges te bereiden in deze hoge, smalle pan, maar ook andere (lange) groenten, pasta’s en aardappelen kunnen met gemak hierin worden gekookt of gestoomd. Denk bijvoorbeeld aan maïskolven of lange slieren spaghetti, die beide door hun lengte niet zomaar in elke pan passen.
Ook eieren – die vaak worden gegeten in combinatie met asperges – kunnen perfect worden gekookt in de aspergepan. Na het koken kun je simpelweg het mandje uit de pan tillen en deze rechtstreeks onder de koude kraan houden om zo de eieren te laten ‘schrikken’. Het mandje dat fungeert als zeef, vergemakkelijkt op deze manier ook het blancheren van groeten.

Die heerlijke asperges koken in een pan

In de introductie is al vermeld dat asperges vol zitten met vitaminen en mineralen. Het eten van ‘het witte goud’ heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze een sterke bron van antioxidanten, voorkomen ze een opgeblazen gevoel en er wordt zelf beweerd dat asperges stoffen bevatten die kanker kunnen voorkomen.
Doordat groenten in de aspergepan ook gestoomd kunnen worden, blijven de meeste van deze voedingsstoffen behouden, dit in tegenstelling tot het koken van groenten, waarbij een groot percentage van de vitamines verloren gaat. Je hoeft de pan slechts te voorzien van een klein laagje water, voordat je het mandje, met de groente van jouw keuze, erin plaatst. Wanneer het water kookt kun je de deksel op de pan plaatsen, waardoor de groenten worden gestoomd. Ook wordt er bij het stomen van groenten meer smaak behouden dan wanneer je de groeten kookt.

En mocht je nog niet overtuigd zijn om nu een aspergepan op je verlanglijstje te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat de mineralen en aminozuren in asperges verlichting kunnen geven aan je kater. De perfecte reden dus, om rond de feestdagen een paar perfect gestoomde aspergekoppen te consumeren.

koken & tafelen algemeen

Leave us a Message